sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Israel versus Hamas. Protestele din România!

Israel versus Hamas. Protestele din România!

Israel versus Hamas. Protestele din România! La summitul pentru pace de la Cairo liderii arabi au condamnat bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, europenii au afirmat că civilii ar trebui protejaţi, dar, în absenţa Israelului şi a înalţilor oficiali americani, nu a existat un acord pentru încetarea violenţelor.

Care sunt abordările?

În timp ce statele arabe şi musulmane au cerut încetarea imediată a ofensivei Israelului, ţările occidentale au invocat în cea mai mare parte obiective mai modeste, cum ar fi ajutorul umanitar pentru civili.

Regele Iordaniei Abdullah a denunţat ceea ce el a numit tăcerea globală cu privire la atacurile Israelului, care au ucis mii de oameni în Gaza condusă de Hamas şi au lăsat peste un milion de persoane fără adăpost, şi a cerut o abordare echitabilă a conflictului israeliano-palestinian.

„Mesajul pe care îl aude lumea arabă este că vieţile palestinienilor contează mai puţin decât cele israeliene”, a spus el, adăugând că este revoltat şi mâhnit de actele de violenţă împotriva civililor nevinovaţi din Gaza, Cisiordania ocupată de Israel şi Israel.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că palestinienii nu vor fi strămutaţi sau alungaţi de pe pământul lor. „Nu vom pleca, nu vom pleca”, a spus el la summit.

Franţa a cerut un coridor umanitar în Gaza. Despre care a spus că ar putea duce la o încetare a focului. Marea Britanie şi Germania au cerut doar ca armata israeliană să dea dovadă de reţinere. Italia a spus că este important să se evite escaladarea.

Protestul din data de 21 octombrie în Piața Victoriei

„Sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 16:00 la ora 18:00, în Piața Universității, denunțăm complicitatea la crimele comise de Israel împotriva poporului palestinian – în special asupra celor peste două milioane dintre ei, închiși, supuși blocadei ilegale și genocidului în Ghetoul Gaza. ”Niciodată din nou” înseamnă niciodată din nou pentru oricine dintre noi!”, au scris organizatorii pe o rețea de socializare.

La protest au participat sute de persoane. Printre care și cetățeni din Siria, Liban, Iordania, Egipt, Turcia, Arabia Saudită sau Irak. „Free, Free, Palestine! Free, Free, Palestine!” –  toți au cerut, pe aceeași voce și în același ritm, eliberarea teritoriului palestinian și oprirea conflictului din Fâșia Gaza.

„Bombardarea unui spital nu e o cale spre pace. Este un genocid! Eliberați Palestina!” și „Bombardarea copiilor nu este legitimă apărare!”, „Nu trebuie să fii musulman ca să ții cu Palestina. Trebuie doar să fii om!” – sunt câteva dintre mesajele oamenilor care s-au adunat în Piața Universității din București.

 

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...