miercuri, februarie 28, 2024
Acasă Editoriale Actualitate IPJ Suceava: informarea copiilor asupra cyberbullying-ului

IPJ Suceava: informarea copiilor asupra cyberbullying-ului

Săptămâna trecută, angajați din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalității – I.P.J. Suceava au desfășurat o activitate de informare on-line cu elevii unei clase a II-a din cadrul școlii gimnaziale „Miron Costin” Suceava pentru prevenirea pericolelor la care sunt expuși copiii atunci când folosesc internetul, rețelele sociale şi jocurile on-line.

 

Conform unui comunicat de presă emis de IPJ Suceava, activitățile s-au desfășurat în cadrul Proiectului „Alege conștient! Trăiește în siguranță!”, elaborat de către învățătoarea clasei și reprezentanți ai IPJ Suceava. În contextul pandemiei, întâlnirea a avut loc prin intermediul platformelor on-line, relatează Agerpres.

 

Sursa brasovultau.ro

Subiectele discutate s-au concentrat în jurul cyberbullying-ului.

Astfel, copiilor li s-a vorbit despre faptul că hărțuirea, cunoscută drept cyberbullying atunci când are loc pe Internet, implică folosirea tehnologiilor informației şi comunicațiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defăimătoare sau blogurile, cu scopul de a ataca în mod intenționat și repetat, un individ sau un grup de indivizi.

Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimele lor pe site-uri şi forumuri sau pot publica materiale în numele lor cu scopul de a le defăima şi/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite şi e-mail-uri de amenințare şi hărțuire, în timp ce alții publică bârfe şi instigă alte persoane la comportamente răutăcioase împotriva victimelor.

Totodată, copiii victime trebuie să păstreze (prin salvare de pagină ori fișier, sau captura de ecran) orice mesaj, comentariu, secvență audio sau video pe care agresorul le-a postat.

Dacă actele de hărțuire nu încetează şi au un caracter de amenințare pentru copil sau îi provoacă o stare de frică şi insecuritate, reprezentanții IPJ Suceava recomandă părinților să facă plângere la secția de poliție pe raza căreia se află unitatea de învățământ sau din zona în care locuiește elevul.

Conform ultimelor cercetări prezentate de către Organizația „Salvați Copiii” 40% dintre tinerii Uniunii Europene sunt expuși riscului pornografiei pe Internet, se arată în comunicat.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții IPJ Suceava au enumerat câteva recomandări pentru părinți, în scopul protejării copiilor împotriva abuzurilor:

– Supravegheați activitatea copilului dumneavoastră pe Internet.

– Folosiți Internetul împreună cu copiii, căutați cu ei informații care să-i intereseze.

– Așezați computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă, de unde puteți ușor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi.

– Învățați copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.

– Încurajați-vă copii să vă spună dacă cineva din mediul on-line îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă.

– Nu folosiți dispozitivele electronice ca alternativă la lipsa de disponibilitate de a petrece timp cu copiii dumneavoastră. Internetul nu poate înlocui afecțiunea, conversația şi educația pe care le pot oferi numai părinții în timpul petrecut împreună cu copiii. Dacă acest timp este pierdut, riscurile utilizării greșite a Internetului devin din ce în ce mai mari.

Totodată, au fost oferite sfaturi și copiilor:

– Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informații personale despre tine sau familia ta.
– Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinților.

– Dacă vrei să te întâlnești cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunță-ți părinții anterior.

– Nu uita că nu tot ceea ce citești sau vezi pe Internet este adevărat.

– Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor şi provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală şi te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur.

– Nu te teme de cei care te amenință pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. Ei nu au putere asupra ta, doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere si doar dacă-i crezi au putere! Nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet şi vei fi protejat.

SourceAgerpres

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...