Ion Cristoiu, pași prin viață. Născut pe 16 noiembrie 1948 în Găgești (județul Vaslui) și absolvent – în 1971 – al Facultății de Filosofie de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, Ion Cristoiu este unul dintre părinții presei postdecembriste în general și ai presei de senzațional în special. În emisiunea ”Oameni și Păreri” cu Laura Manciu, acesta a povestit parcursul poveștii sale de succes.
Pentru ce este cunoscut jurnalistul?
Cristoiu este cunoscut în principal pentru înființarea cotidianului „Evenimentul Zilei” alături de Mihai Cârciog și Cornel Nistorescu. (De-a lungul timpului, între Cristoiu și Nistorescu s-a dezvoltat o rivalitate bazată pe orgolii, după cum mărturisea Cârciog în 2007 într-un interviu pentru Pagina de Media.)
Prima ediție a ziarului supranumit „Bulina Roșie” a văzut lumina tiparului pe 22 iunie 1992 și încă de la început a avut tiraje explozive. Astfel, EVZ a ajuns rapid la un tiraj de aproximativ 850.000 de exemplare. În 1993, publicația a înregistrat şi cea mai mare medie de exemplare vândute pe zi: în jur de 675.000 de bucăţi.
La vremea respectivă, EVZ apărea în trei ediţii: prima – naţională, a doua – destinată publicului bucureştean şi zonelor limitrofe Capitalei, a treia – „Evenimentul de prânz” („Bulina albastră”). Ritmul editorial, care asigura 24 de ore din 24 acoperirea informaţională, a transformat cotidianul într-o „uzină de presă”. De altfel, mulţi dintre ziariştii care activează astăzi în media românească au trecut la un moment dat prin redacţia Evenimentului Zilei.
Totuși, în afară de politică, EVZ s-a remarcat și prin faptul că a consacrat breaking news-ul în peisajul mediatic autohton.
Ion Cristoiu, pași prin viață în copilărie
Realizatoare: Ce șanse erau pentru un copil din Găgești în anii aceia de început ca să ajungă să fie deschizător de drumuri în presa românească?
Ion Cristoiu: Șansa a reprezentat-o preocuparea sistemului comunist pentru educație. Dacă ar fi fost regimul de acum care este capitalist, sigur încă eram acolo, bănuiesc că însurat cu cineva de acolo, cu copii. Nu știu dacă eram gospodar dar poate viceprimar. Ai mei nu ar fi vrut să mă dea la școală. Costa foarte mult. Și atunci am dat la liceu la real, matematică. Pentru că era singurul liceu care acorda burse de merit. Valoarea acestei burse era cât să plătești statul la internat.
Deci dacă nu ar fost acel învățământ gratuit, ai mei nu mă dădeau la școală în afară de cea elementară. Din simplul motiv că nu aveau bani. Sunt exclusiv produsul acestei preocupări care ar fi putut să o preia și regimul democrat de a da șanse egale. Asta este vital pentru națiune să dai șanse egale la toții copiii.
De ce? Nu din nevoia de egalitate. Este clar că o națiune are talente care stau în toate colțurile țării. Dacă nu ai un sistem care să dea posibilitatea copilului din Găgești să învețe, națiunea nu poate beneficia de savanți, scriitori, jurnaliști etc.
Aici poți urmări întreaga emisiune:
[…] post Ion Cristoiu, pași prin viață appeared first on A7TV – Televiziune cu […]