8.5 C
București
marți, 13 aprilie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Investiție de peste 175 milioane de dolari pentru modernizarea avioanelor F-16

Investiție de peste 175 milioane de dolari pentru modernizarea avioanelor F-16

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare către guvernul României a unui pachet de servicii de modernizare a avioanelor F-16, suport logistic şi echipamente conexe, la un cost estimat de 175,4 milioane de dolari, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii (Defence Security Cooperation Agency, DSCA), informează Agerpres.

 

Potrivit DSCA, Guvernul României a solicitat să achiziţioneze versiuni modernizate de avionică, software, echipamente de comunicaţii, asistenţă de navigaţie şi cockpituri pentru flotila sa de avioane Mid-Life Update (MLU) Block 15 F-16, împreună cu suport logistic adiţional.

Costul total estimat este de 175,4 milioane de dolari

Această vânzare propusă va veni în sprijinul obiectivelor de politică externă şi securitate naţională ale SUA, prin contribuţia la creşterea securităţii unui aliat din NATO în dezvoltarea şi menţinerea unei capabilităţi puternice de autoapărare, va consolida obiectivele de securitate naţională ale Statelor Unite în regiune, va creşte capabilitatea României de a face faţă unor ameninţări actuale şi viitoare prin modernizarea avioanelor sale pentru a corespunde cerinţelor de sisteme de comunicaţii criptate utilizate de forţele NATO, mai menţionează comunicatul.

Toate cele 17 avioane F-16 ale României vor trece prin programul de modernizare

Această capacitate de comunicaţii sigure va ajuta România în ce priveşte apărarea teritoriului său şi a personalului militar american staţionat acolo, arată textul citat.

Contractorul principal va fi compania Lockheed Martin Aeronautics din Fort Worth, Texas.

Nu sunt cunoscute acorduri de offset propuse în legătură cu această vânzare potenţială, se mai spune în comunicatul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii.

Recent, alte două aparate F-16 au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române. Încă un aparat va sosi în țară în primul trimestru al anului 2021, ceea ce va duce la un total de 17 aeronave care vor compune prima escadrilă de F-16 – Escadrila 53 Vânătoare – din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Conform MapN, toate cele 17 aparate de zbor – în cofigurație M5.2R, vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6XR – ce va consta practic în îmbunătățirea avionicii, a software-ului, senzorilor și capacitatea de a lansa rachete de ultimă generație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

A trăit 40 de zile doar cu apă!

Invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ALĂTURI DE TINE, Vasile Nemeș propune o inovație în domeniul detoxifierii și al slăbitului: postul cu apă....

Când va începe anul școlar 2021-2022?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat duminică, 11 aprilie, într-o postare pe Facebook, că anul școlar 2021 – 2022 va începe pe 13 septembrie....

Director general al OMS: „Pandemia este departe de a se încheia”

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvența în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deși ea ar putea fi pusă sub...

13 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 13 aprilie 1930 se năștea Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este de departe cel mai prolific și mai...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?