sâmbătă, septembrie 30, 2023
Acasă Editoriale Educație Introvert sau extrovert?

Introvert sau extrovert?

Introvert sau extrovert? Introversia și extraversia sunt termeni propuși pentru prima dată de psihiatrul Carl Gustav Jung în Elveția anilor 1920. Potrivit lui Jung, un extrovertit caută un contact intens cu lumea exterioară. În schimb, un introvertit își întoarce energia psihică spre interior. Jung credea că nimeni nu este 100% extrovertit sau 100% introvertit, ci purtăm ambele trăsături. Cu toate acestea, cele mai multe minți tind să încline fie de o parte, fie de cealaltă. În cazul în care ambele caracteristici sunt prezente în egală măsură, putem vorbi de o personalitate ambivertă.

În anii 1960, psihologul Hans Eysenck, a completat ideile lui Carl Jung. El a susținut că principala diferență dintre introvertiți și extrovertiți constă în modul în care aceștia își obțin și își reîncarcă energia mintală. Prin natura lor, persoanele introvertite au un nivel mai ridicat de activitate cerebrală și, prin urmare, simt o nevoie mai mare de a se proteja de stimulii externi. Prin retragere, ei își câștigă energia mintală. Activitatea neuronală a extrovertiților este mai scăzută. Aceștia depășesc această lipsă expunându-se la stimuli externi. Acest lucru le încarcă bateriile.

Pentru a ilustra diferența, să comparăm doi copii imaginari. 

1. Ionel este extrovertit. Îi place să fie înconjurat de colegii de clasă. Îi place să fie în centrul atenției și îi place să vorbească cu prietenii săi despre tot felul de lucruri. Organizează meciuri de fotbal cu străinii și imediat după aceea este deschis să joace ping-pong cu altcineva. Căutând stimuli sociali, el câștigă energie mentală.
2. Ana, în schimb, este introvertită. În timp ce ceilalți se joacă în parc, ei îi place adesea să stea singură și să privească. Acasă, plantează singură ierburi în grădină. Încet-încet devine o adevărată expertă în acest domeniu – dar acesta este secretul ei. Pentru a-și reîncărca bateriile, Ana are nevoie de liniște și de timp în propria companie.

Despre introvertiți

Introvertiții nu sunt neapărat timizi, chiar dacă așa par, deoarece le place să se îndepărteze de discuțiile mărunte. De fapt, Ana nu este deloc timidă. Nu îi este teamă să vorbească cu nimeni, nici măcar cu persoanele în vârstă. Când sunt prea mulți oameni în jur și conversațiile devin superficiale sau confuze, ea obosește foarte tare. Strategia ei este să dispară și să se ducă în interiorul ei pentru a se reîncărca prin tăcere. Lui Ionel îi place să aibă mulți oameni în jurul său. Pe el îl stimulează să sară de la o conversație la alta.

Extrovertiții și introvertiții

Unii experți susțin că extrovertiții și introvertiții folosesc zone diferite ale creierului pentru a-și forma gândurile. Un extrovertit tinde să folosească memoria pe termen scurt și, prin urmare, este capabil să ajungă la asocieri rapide. Prin urmare, Ionel vorbește repede și mult. El pare inteligent, deoarece creierul său oferă întotdeauna un răspuns rapid. Cu toate acestea, de multe ori vorbește înainte de a gândi și mai târziu se răzgândește. Ana lucrează cu creierul său pentru a recupera cu atenție informațiile din memoria de lungă durată. Gândurile ei sunt mai complexe și, prin urmare, au nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta. Prin urmare, ea gândește mai întâi și apoi vorbește. Dacă un turist le-ar cere indicații, Ana ar petrece timp gândindu-se la cel mai bun răspuns, în timp ce Ionel ar fi venit deja cu câteva opțiuni.

Profesorii și liderii

Profesorii buni și liderii știu despre natura diferită a introvertiților și a extrovertiților și încearcă să le dezvolte punctele forte. Atunci când pun întrebări, ei le cer tuturor să se gândească un minut în tăcere înainte de a răspunde. Timp în care extrovertiții învață să își analizeze gândurile înainte de a vorbi, iar introvertiții primesc mai mult timp de discuții pentru a exersa vorbitul în public.   Proiectele de grup pot fi organizate pentru a sprijini ambele temperamente.

În cadrul unui proiect, extrovertiții și introvertiții lucrează împreună. Ionel învață de la Ana cum să reflecteze asupra ideilor pentru a dezvolta gânduri mai complexe. Ana, în schimb, beneficiază de abilitățile de asociere rapidă ale lui Ionel și învață să gândească și să vorbească mai flexibil.

Temperamentele lucrează împreună

În următorul proiect, aceleași temperamente lucrează împreună. Apoi își văd propriile trăsături în persoana opusă. Dacă se confruntă cu probleme în echipă, introvertiții trebuie să vorbească mai tare, iar extrovertiții sunt forțați să gândească profund pentru a continua. Pedagogul Rudolf Steiner a fost un susținător al acestei metode pentru școlile sale Waldorf.

Cercetările psihologului Jerome Kagan privind temperamentul la copiii mici au arătat că multe trăsături de caracter cu care ne naștem ajung până la vârsta adultă. El a confruntat 500 de bebeluși cu diferiți stimuli, cum ar fi sunete puternice și mirosuri neplăcute. Aproximativ 20% dintre bebeluși au plâns sau s-au enervat. 40% dintre ei au rămas relaxați, iar ceilalți 40% au fost undeva la mijloc. Un al doilea test efectuat ani mai târziu a arătat că bebelușii care nu au reacționat puternic s-au dovedit a fi mai extravertiți.

În concluzie, introvert, extrovert sau ambivert, copilul este unic și minunat înmânat părinților săi pentru o perioadă. Orice temperament ar fi moștenit, copilul deține niște abilități extraordinare pe care le putem cizela timp de câțiva anișori. Succes, dragi părinți!

ULTIMELE ARTICOLE

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv?

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv? ''Credeam că toți bărbații sunt ca tata. M-am căsătorit la 15 ani. După câteva zile au...

Salariul minim crește în România

Salariul minim crește în România. De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut garantat în plată va crește de la 3.000 la...

Răbdare și… umor

Răbdare și... umor. Ce se întâmplă atunci când părinții devin adevărați maeștri ai răbdării în procesul de creștere a copiilor școlari mici? Cum poate...

O planetă infectată de demență

O planetă infectată de demență. Numărul persoanelor adulte care trăiesc cu demenţă la nivel mondial este pe cale să se tripleze, ajungând la 153...