Internetul a intrat în declin. Internetul, odată văzut ca o revoluție tehnologică care a schimbat profund lumea în ultimele decenii, se confruntă cu provocări semnificative în zilele noastre. De la suprasaturarea de informații și creșterea fake news-urilor, până la probleme legate de confidențialitate, securitate și monopolul giganților tehnologici. Mulți se întreabă dacă internetul și-a atins apogeul și, mai mult, dacă nu cumva intră într-o fază de declin.
Degradarea digitală
Conform unei noi cercetări de la Centrul de Cercetare Pew (SUA), aproape 40% dintre paginile web create în 2013 nu mai sunt accesibile; motivul este „degradarea digitală”.
Departe de a fi compus din creații indestructibile, noua analiză demonstrează cât de efemer este de fapt conținutul online. Degradarea digitală reprezintă degradarea treptată, coruperea sau învechirea informațiilor digitale în timp.
Conform rezultatelor studiului, 38% din conținutul care exista în 2013 nu mai este disponibil astăzi. Atunci când oamenii de știință au extins domeniul de analiză, au descoperit că un sfert dintre paginile web care au existat la un moment dat între 2013 și 2023 erau acum inaccesibile. În majoritatea cazurilor, acest lucru s-a întâmplat deoarece paginile relevante au fost șterse sau eliminate de pe site-uri altfel funcționale.
Inevitabil sau nu?
Declinul internetului nu este inevitabil. Fără schimbări semnificative, acesta ar putea deveni un loc mai puțin prietenos și mai periculos decât era odată. Suprasaturarea informațională, pierderea confidențialității, monopolul giganților tehnologici și creșterea cenzurii sunt probleme reale care amenință să erodeze beneficiile pe care internetul le-a adus în ultimele decenii. Totuși, cu acțiuni corective și inovații continue, internetul poate rămâne o forță puternică pentru bine în lume. Fiind atenți la provocările actuale și lucrând pentru a le depăși, putem asigura un viitor în care internetul continuă să fie un instrument valoros pentru toți utilizatorii săi.