8.5 C
București
marți, 7 februarie 2023
Acasă Articole Noutăți Inteligența artificială își extinde ajutorul și către istorie

Inteligența artificială își extinde ajutorul și către istorie

Inteligența artificială își extinde ajutorul și către istorie. În urma unui nou proiect, aceasta ar putea avea un impact major asupra descifrării scrierilor antice și a obiectelor corespunzătoare acestora. Ar putea fi un pas uriaș către înțelegerea mai bună a istoriei noastre.

Despre ce este vorba în proiect?

Proiectul, numit „Scanarea 3D a tăblițelor cuneiforme în Muzeul Civilizațiilor Anatolice și citirea tăblițelor Boğazköy cu AI”, este susținut și de Ministerul Culturii și Turismului, Universitatea Ankara și Patrimoniul Cultural și Muzeele.

Coordonatorul proiectului Gavaz a explicat, de asemenea, că au încercat să descifreze manual limba hitită. Dar această metodă merge mai lent și este predispusă la erori. În timp ce AI funcționează într-un timp mai scurt și cu o marjă de eroare redusă.

Zeynel Karacagil, un alt coordonator al proiectului, a explicat că proiectul are doi piloni principali. Primul dintre care este digitizarea tăblițelor cuneiforme hitite, iar al doilea este procesul de citire a acestora cu AI.

Ce spune coordonatorul proiectului?

Explicând că au început procesul AI cu 1.954 de fotografii de înaltă rezoluție, Karacagil a spus: „În prima fază, citirea tabletelor a fost planificată pe 500 dintre ele. Există unele situații în care AI a capturat unele personaje cu un succes de 95%, în timp ce unele dintre ele au fost de 50%. Faptul că unele tablete sunt sparte sau deformate și alți factori au un efect asupra rezultatelor. Dar încercăm să rezolvăm fotografii de înaltă rezoluție cu diferiți algoritmi. Rata de 75,66% în prima fază este un mare succes pentru comunitatea academică și pentru țara noastră. Este prima dată când cuneiformele în hitită au fost traduse în acest mod. Este o sursă de mândrie pentru noi să obținem un astfel de succes pentru prima dată cu cercetătorii noștri locali și naționali. De asemenea, rupem percepția că doar străinii pot lucra în domeniul AI.”

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.ULTIMELE ARTICOLE

Despre embargoul produselor petroliere

Despre embargoul produselor petroliere. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a discutat cu toţi marii importatori care activează în ţara noastră şi a primit asigurări că...

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică. Ea este o gimnastă română, medaliată olimpică, mondială și europeană, câștigătoare a medaliei de bronz în proba...

Când poate fi apatia un aliat și când nu?

Când poate fi apatia un aliat și când nu? Ce este apatia și cum poate ea să ne ajute sau să ne distrugă sistemul...

Este adevărul relativ?

Este adevărul relativ? Ce reprezintă adevărul? Cum putem știi tot adevărul? Adevărul reprezintă tematica cea mai aprinsă în discuțiile dintre orice fel de persoane...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]