Recoltarea fructelor din pomii proprii este o activitate foarte satisfăcătoare, dar, ca să vă bucurați de această activitate din plin trebuie să aveți grijă de sănătatea pomilor. Câteva practici simple vor ajuta pomul să treacă de perioada de repaus din timpul iernii și îi vor asigura vitalitatea pentru înflorirea și fructificarea din primăvară.
Indiferent dacă aveți o livadă sau câțiva pomi fructiferi în grădină, procesul este mai mult sau mai puțin același. Iată sfaturile noastre de top privind îngrijirea pomilor fructiferi, care vă vor menține plantele prețioase sănătoase și cu randament ridicat pentru anii următori!
#1 Alegeți fructele prea coapte și îndepărtați frunzele căzute
Dacă se întâmplă să lăsați fructele pe ramurile pomului până când acestea sunt prea coapte, ar putea atrage dăunători, cum ar fi viespile, sau ar putea începe să putrezească, ceea ce duce la un alt set de probleme potențiale, cum ar fi ciuperca plantelor și alte boli grave.
În plus, de îndată ce frunzele cad de pe copac, ar trebui să le culegeți și să le îndepărtați. Această parte a întreținerii pomilor fructiferi va asigura faptul că bolile transmise prin frunze nu vor fi contractate din nou, precum și prevenirea potențialilor dăunători care se ascund în grămada de frunze.
#2 Tunderea pomilor fructiferi
Pomii tineri nu ar trebui să fie tăiați toamna, deoarece ar putea fi expuși la daune cauzate de îngheț. Dacă tăiați pomii fructiferi toamna, încurajați creșterea lor pe tot parcursul sezonului de iarnă, ceea ce este deosebit de periculos pentru pomii tineri, deoarece nu vor avea timp să se întărească pentru îngheț.
Pe de altă parte, dacă tăiați pomi fructiferi maturi, care sunt deja stabiliți și căliți, există o șansă mult mai mică de a avea probleme. De fapt, îngrijirea mărului matur, de exemplu, vă cere să îndepărtați aproximativ o cincime din creșterile vechi în timpul fazei de repaus, pentru a încuraja o producție mai abundentă în sezonul următor.
#3 Inspectați pentru dăunători și aplicați tratamente
Chiar dacă nu ați avut o infestare în acest an, asigurați-vă că inspectați corect și amănunțit copacul pentru a găsi urme de insecte. Dacă ați avut probleme cu insectele în trecut, atunci acest pas este de două ori mai important. Întreținerea pomilor fructiferi de toamnă nu ar fi completă dacă ați sări peste căutarea dăunătorilor și a ouălor lor, care vor fi adesea ascunse în fisurile din scoarța copacului și în alte locuri greu accesibile.
Verificați dacă există afide, păduchi țestoși sau păianjeni roșii – ultimul lucru pe care vi l-ați dori este ca aceștia să-și facă o casă în livada dumneavoastră! Dacă nu reușești să previi problemele cauzate de dăunători pentru sezonul următor poate face ca îngrijirea pomilor fructiferi să fie mult mai dificilă decât ar trebui să fie și chiar să îți afecteze substanțial culturile.
În acest caz, poți opta pentru insecticid Ovipron de pe ogorul.ro. Este un ulei mineral parafinic, înalt rafinat, bio, cu acțiune insecticidă, fiind de asemenea un excelent adjuvant pentru alte produse pentru protecția plantelor de contact.
Ovipron este eficace împotriva larvelor și ouălor de acarieni și prezintă, pe lângă acțiunea ovocidă prin împiedicarea eclozării, o acțiune repelentă pentru insectele cu aparat masticator.
#4 Reîntineriți-vă grădina cu noi pomi fructiferi
Pe lângă faptul că este anotimpul în care va trebui să vă dedicați întreținerii pomilor fructiferi, toamna este, de asemenea, momentul perfect pentru a planta soiuri noi. Asigurați-vă că sunt compatibili cu soiurile existente (același grup de polenizare). Indiferent dacă vei cultiva prune suculente, gutui aromate, mere crocante sau pere dulci ca mierea, este important să alegeți soiuri care înfloresc în același timp, deoarece aceasta va duce la polenizare încrucișată și va crește producția de fructe.
Îngrijirea pomilor fructiferi în toamnă înseamnă să îi pregătiți pentru sezonul următor și să îi protejați de temperaturile iernii. Sperăm că sfaturile noastre îți vor fi de folos!