8.5 C
București
marți, 7 februarie 2023
Acasă Articole Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot fi mai fericiți. Pentru că uneori necunoscutul poate fi interesant.

Deși unele cercetări au arătat că situațiile acestea dezvăluie de fapt anxietate sau alte probleme similare, ultimele analize arată că ar putea exista și un avantaj. Indecizia ne protejează de erori cognitive comune, precum părtinirea. Astfel, când persoana care reflectă mult înainte de a face, în final, o alegere, aceasta este de regulă mai înțeleaptă decât cei care se aruncă prea ușor la concluzii. Secretul este să învățăm când să așteptăm și când să întrerupem inerția care ne ține pe loc.

Cât de nemulțumiți sunt indecișii de viața lor?

„În general, când cineva țintește tot mai sus, satisfacția față de situațiile vieții va fi tot mai joasă. (…) Este puțin probabil ca ei să îmbrățișeze afirmații precum condițiile vieții mele sunt excelente, de exemplu, ori dacă aș trăi din nou, nu aș schimba aproape nimic”, a explicat Eric Rassin, profesor de psihologie la Erasmus University din Olanda.

Toate studiile au conchis că morala nu este aceea că ar trebui să aruncăm cu banul când luăm decizii. Ci că atunci când punem punct ezitării și îndoielii, am putea fi mai fericiți decât ne imaginăm.

„Un procedeu bun pentru a adopta în final o decizie este: de fiecare dată când nu te poți hotărî ce ar trebui să faci, alege opțiunea care reprezintă o schimbare. Nu este bine să menții starea în care te afli”, este sfatul lui Steven Levitt, economist la Universitatea din Chicago.

Ce fac defapt perfecționiștii?

Perfecționiștii se tem de rușinea sau regretul care ar putea veni după o decizie proastă. De aceea, ei amână alegerile până când au certitudinea că fac ceea ce este corect. Desigur, în unele cazuri, ei nu ajung deloc la acest nivel de încredere.

1 COMENTARIU

Comments are closed.ULTIMELE ARTICOLE

Despre embargoul produselor petroliere

Despre embargoul produselor petroliere. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a discutat cu toţi marii importatori care activează în ţara noastră şi a primit asigurări că...

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică. Ea este o gimnastă română, medaliată olimpică, mondială și europeană, câștigătoare a medaliei de bronz în proba...

Când poate fi apatia un aliat și când nu?

Când poate fi apatia un aliat și când nu? Ce este apatia și cum poate ea să ne ajute sau să ne distrugă sistemul...

Este adevărul relativ?

Este adevărul relativ? Ce reprezintă adevărul? Cum putem știi tot adevărul? Adevărul reprezintă tematica cea mai aprinsă în discuțiile dintre orice fel de persoane...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]