miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Incidentul din Turcia care a ”cutremurat” toată planeta

Incidentul din Turcia care a ”cutremurat” toată planeta

Incidentul din Turcia care a ”cutremurat” toată planeta. Până în momentul de față, țara a raportat peste 4000 de morți. Tragedia a lăsat o amintire sumbră cu privire la puterea și forța naturii. Peste 5000 de clădiri s-au prăbușit, demonstrând infrastructura slabă a secolului 21. Turcia este una dintre cele mai active zone seismice din lume, teritoriul ei fiind la intersecția mai multor falii importante.

Cum s-a produs dezastrul?

Ștefan Marincea, cercetător științific la Institutul Geologic, a declarat pentru Digi24:

”Ceea ce s-a întâmplat este debutul unei serii de cutremure datorită faptului că această falie anatoliană este în acest moment activă. S-a văzut foarte clar că microplaca anatoliană este bordată de 2 sisteme seismice active, una care s-a manifestat extrem de puternic în 1999 când au fost 7 cutremure cu intensități de peste 7 grade pe Richter și cea est anatoliană care se manifestă acum. Activitatea sa se datorează împingerii spre nord a microplăcii care supune la o mișcare de compresiune microplaca anatomiană care e delimitată de cele 2 plăci. Rezultă o activitate puternică seismică pe falie și o împingere către vest a întregii microplăci anatoliene.”

Infrastructura de proastă calitate

”Construcţia clădirilor este un factor primordial atunci când are loc un cutremur”, a declarat la rândul său Carmen Solana. Ea este vulcanolog la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie.

„Rezistenţa infrastructurii este, din păcate, inegală în sudul Turciei şi, mai ales, în Siria. Prin urmare, salvarea de vieţi depinde acum de rapiditatea echipelor de salvare”, a declarat ea.

Cutremurul din 1999 din Turcia a dat naştere unei legislaţii în 2004 care obligă toate construcţiile noi să respecte criteriile de rezistenţă la cutremur.

”Amploarea distrugerilor de luni ar trebui să determine autorităţile turce să verifice dacă legea a fost respectată”, a afirmat Joanna Faure Walker, de la Institutul pentru Reducerea Riscurilor şi a Dezastrelor, de la universitatea britanică UCL.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...