joi, februarie 22, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Începe anul mai sănătos! Cele 8 principii ale vieții sănătoase

Începe anul mai sănătos! Cele 8 principii ale vieții sănătoase

Începe anul mai sănătos! Cele 8 principii ale vieții sănătoase. Începe noul an cu un set de obiective realiste care să îți îmbunătățească sănătatea și starea de spirit. Un stil de viață echilibrat își poate duce reale benficii atât pe plan fizic, cât și psihic. Dar ce însemmaă echilibrat? Pentru că fiecare înțelege ce dorește și consideră că echilibrul în viață se traduce diferit de altceva. De aceea, există principii general valabile care pot constribui la setarea unor rezoluții corecte pentru sănătatea ta în anul 2024.

Programul NOU START (din engl. NEW START) este menit să te ajute să fii în formă , fără a apela la nici un fel de exces care ar putea dăuna corpului.

N = nutrition (nutriţie)

O dietă sănătoasă este o dietă fără excese. În nici o parte. Nici prea mult, nici prea puțin. Organismul are nevoie de proteinele, glucidele, lipidele, carbohidrații din alimente pentru a funcționa optim.

E = exercise (exerciţiu fizic)

Activitatea fizica va ajuta atat la scaderea sau mentinerea greutatii, cat si la o tonifiere a intregului organism. Activitatea fizica scade tensiunea arteriala si previne riscul unui accident cardiac. In cazul unor afectiuni cardiace mai serioase este bine sa consultati medicul de familie inainte de a incepe un program de exercitii fizice.

W = water (apă)

Consumul de apă previne deshidratarea, fenomen deosebit de periculos pentru funcțiile vitale, având în vedere că organismul uman este compus din apă, în proporție de 60-70%. Consumul minim de apă fiind de 2 litri pe zi.

S = sunshine (lumină solară)

Lumina soarelui este principala sursă de de vitamina D pentru organismul uman, vitamină responsabilă cu absorbția și fixarea calciului și al fosforului în oase.

T = temperance (temperanţă, moderaţie, cumpătare)

”Pentru o viață sănătoase nu consumați alcool, tutun și droguri!” – o afirmație pe care o știm pe de rost, dar pe care din ce în cem ai puțin o respectăm, dovadă fiind studiile și știrile tot mai grave cazate de vicii.

A = air (aer)

Timpul petrecut in aer liber, mai ales in natura, este o reteta sigura pentru relaxare. In Japonia aceasta practica are si un nume – baile de padure – dar nu trebuie sa ajungi intr-o padure pentru a te bucura de avantaje. O simpla plimbare prin parc poate avea aceleasi efecte. Este un fapt dovedit ca persoanele care petrec mai mult timp in aer liber au tensiunea mai scazuta si un nivel de cortizol, hormonul de stres, mai redus.

R = rest (repaus, odihnă)

Odihna ajuta la recuperarea intregului organism. Somnul insuficient sau neodihnitor va poate influenta serios starea de sanatate. De asemenea, sunt utile terapiile de relaxare precum managementul stresului, gimnastica, terapia cognitiva vă pot fi de folos.

T = trust in God (încredere în Dumnezeu)

Principiile acestui program sunt aplicate cu rezultate în multe spitale şi clinici din întreaga lume: Weimar Institute, USA, Wildwood Sanitarium and Hospital, USA, Poland Spring Health Institute, USA, Montemorelos University Hospital, Mexico, Riverplate University Health Center, Argentina, Campo Grande Adventist Hospital, Brazil, Hopeaniemi Sanitarium, Finlanda, Fredheim Helsepensjonat, Norvegia, La Ligniere Clinic, Elveţia, Nyhzttan Health and Rehabilitation Center, Suedia, Centrul de sănătate şi medicină preventivă Herghelia, România.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...