Încă o descoperire biblică importantă care de data aceasta implică Vechiul Testament. Arheologii au descoperit un nou fragment din Manuscrisele Mării Moarte, un depozit de manuscrise religioase evreiești antice descoperite în Peșterile Qumran de pe malul de nord al Mării Moarte, potrivit site-ului mariustuca.ro
Autoritatea pentru Antichități din Israel, care a efectuat săpăturile, consideră că noul sul, scris în greacă, este de fapt o parte lipsă a sulului „Cartea celor 12 profeți minori”, descoperit pentru prima dată în 1961. Acesta conține versete din Zaharia 8:16. -17 și Naum 1:5-6. Diferențele minore în formulare în comparație cu alte manuscrise cunoscute sunt importante pentru a ajuta la formarea înțelegerii noastre despre evoluția Bibliei ebraice standardizate.
„Când ne gândim la textul biblic, ne gândim la ceva foarte static. Nu a fost static. Există mici diferențe și unele dintre aceste diferențe sunt importante”, a declarat Joe Uziel, șeful unității de Scrolls de la Marea Moartă a autorității pentru antichități.
Primul sul de la Marea Moartă a fost găsit de un păstor beduin în 1947. Într-una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea.
Despre manuscrisele de pergament și papirus
Datând din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul I d.Hr., manuscrisele de pergament și papirus conțin cele mai vechi texte cunoscute din Biblia ebraică. Precum și alte scrieri apocrife.
Noile fragmente au fost descoperite în așa-numita „Peștera Groazei”. Acolo arheologii din anii 1950 au găsit schelete de bărbați, femei și copii uciși în timpul revoltei Bar Kokhba, o rebeliune evreiască împotriva Romei în jurul anilor 132-136, în timpul domniei Împăratului Hadrian.
Marea Moartă, un loc explorabil
Noul sul de la Marea Moartă se numără printre câteva descoperiri arheologice recente. Inclusiv un schelet parțial mumificat al unui copil de 6.000 de ani. Sau monede evreiești din timpul rebeliunii Bar Kokhba. Ori vârfuri de săgeți antice și un coș vechi de 10.500 de ani, păstrate intacte. De-a lungul mileniilor datorită mediului fierbinte și arid din deșert.