duminică, decembrie 3, 2023
Acasă Articole Noutăți În SUA precipitațiile au crescut ca intensitate

În SUA precipitațiile au crescut ca intensitate

În SUA precipitațiile au crescut ca intensitate, conform unui studiu comparativ efectuat de cercetătorii de la Northwestern University. Oamenii de știință au descoperit că atunci când a plouat în ultimele decenii, a plouat mai mult. În majoritatea regiunilor, intensitatea precipitațiilor din SUA s-a schimbat de la ploi ușoare la moderate și adesea abundente.

Ce spun cercetătorii cu privire la intensitatea precipitațiilor

„Când oamenii studiază modul în care schimbările climatice au afectat vremea, ei se uită adesea la evenimente meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile, valurile de căldură și secetele”, a spus Daniel Horton, autor principal al studiului, de la Northwestern.

„Pentru acest studiu special, am vrut să ne uităm la evenimentele non-extreme, care sunt, prin definiție, mult mai frecvente. Ceea ce am găsit este destul de simplu: când plouă acum, plouă mai mult”, a mai spus acesta.

Intensitatea este diferită în funcție de zonă

Pentru a efectua studiul, Daniel Horton și Ryan Harp, un alt autor al lucrării, tot de la Northwestern, au comparat două perioade de timp distincte climatologic: 1951-1980 și 1991-2020. Pentru fiecare perioadă de timp, au folosit date istorice despre precipitații de la Global Historical Climatology Network, o bază de date disponibilă public, menținută de National Oceanic and Atmospheric Administration.

Apoi, cercetătorii au analizat observațiile din 17 regiuni climatice distincte din Statele Unite. Aceste regiuni reflectă diferențe de temperatură, precipitații, vegetație și dinamică a ecosistemului.

După ce au analizat datele din două perioade de timp din diferite regiuni, Harp și Horton au descoperit că intensitatea precipitațiilor din SUA (ploaia și zăpada) a crescut în mare parte a Statelor Unite, în special în est, sud și vest. Nu au fost detectate schimbări în vestul Statelor Unite.

Cum se explică acest fenomen?

Deși acest studiu nu arată că modificările ratelor de precipitații sunt cauzate de schimbările climatice, Harp a spus că descoperirile sunt în concordanță cu încălzirea globală cauzată de om și cu predicțiile modelului climatic.

„Aerul mai cald reține mai multă umiditate. Atmosfera reține cu 7% mai mulți vapori de apă pentru fiecare grad Celsius cu care se încălzește. Deci aceste observații sunt în concordanță cu efectele prezise ale încălzirii globale cauzate de om”, a explicat el.

Studiul a fost publicat în Geophysical Research Letters.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...