În spatele ușilor sălilor de operație

0
656

Sunt oamenii pe care îi aşteptăm cu sufletul strâns, pe holurile spitalelor, ca să ne dea informaţii, uneori după ore şi ore de dramatism în sălile de operaţii. Le strângem mâinile, îi luăm în braţe, cu fericire întipărită pe figuri sau cu lacrimi care ne ard obrajii. Uneori sunt cei care retrasează destine şi adulţi sau copii ne uităm fascinaţi la mâinile lor, care redau vieţi, poate chiar de la o simplă linie continuă pe aparate.

Definiţia, ca orice teorie este corectă fără discuţie, chirurgia plastică – microchirurgia reconstructivă este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul chirurgical al arsurilor, electrocuțiilor, traumatismelor însoțite de distrugeri de părți moi, ale mâinilor traumatizate (leziuni tegumentare, scheletice, tendinoase, vasculo-nervoase), al tumorilor de suprafață, al malformațiilor congenitale și al unor suferințe estetice.

Nu transpare din spatele cuvintelor nici durerea insuportabilă, nici durerea sufletească sau psihică., pe care oameni ca doamna doctor Ruxandra Sinescu-Băltăţeanu le văd aproape zilnic. Adică, ce face? Simplu spus sau scris, reface şi îmbunătăţeşte aproape zilnic viaţa unor oameni.

La Hippocrate ne raportăm când discutăm despre deontologie, moralitate, dar pentru breasla din care face cu onoare medicul Ruxandra Sinescu-Băltăţeanu, fie că vorbim de variantă antică a jurământului: „Le voi îndruma îngrijirea bolnavilor spre folosul lor, pe cât mă vor ajuta puterile şi mintea şi mă voi feri să le fac orice rău şi orice nedreptate.”, fie că o adaptăm zilelor noastre, se încheie la fel: „Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!”

Aşa că, informaţiile pe care le-am cules de la dr. Ruxandra Sinescu-Băltăţeanu, medic primar chirurgie plastică, unele de cultură generală, altele absolut specifice ramurii de medicină pe care o practică, le-am adunat într-un interviu de aproape o ora, care nu vrea să facă altceva decât să ne deschidă o viziune reală asupra a ceea ce se întâmplă în spatele uşilor pe care scrie SALĂ DE OPERAŢIE.

Articol realizat de Elena Banciu

 

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentÎn urma mea
Articolul următorProiect de casă 2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here