sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Editoriale Actualitate În farmaciile din SUA vor fi permise medicamente pentru întreruperea sarcinii

În farmaciile din SUA vor fi permise medicamente pentru întreruperea sarcinii

În farmaciile din SUA vor fi permise medicamente pentru întreruperea sarcinii. O măsură care ar putea extinde semnificativ accesul la avort după decizia Curţii Supreme a SUA din 2022 de a nu mai garanta dreptul femeilor la întrerupere de sarcină.

Cum va funcționa sistemul cu noile legi?

Pentru a obţine aceste pastile va fi nevoie de prescripţie medicală.

Cererea de pastile avortive a crescut după ce Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a luat în iunie 2022 o decizie istorică. Aceea de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic „Roe versus Wade” din 1973. Aceasta timp de o jumătate de secol a garantat dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină.

Decizia Curţii Supreme nu scoate în afara legii avorturile. Dar trimite Statele Unite în situaţia în care se aflau înainte de „Roe versus Wade”. Atunci când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu.

Pastilele ar trebui să înmoaie efectele legislației

Potrivit experţilor, pastilele avortive sunt deja folosite în mai mult de jumătate din procedurile de întrerupere a sarcinii din Statele Unite. Ele se află din ce în ce mai mult în centrul bătăliei politice şi juridice pentru dreptul la avort.

Va rămâne la latitudinea farmaciilor. Care vor trebui să fie certificate pentru a demonstra ca au cunoştinţele şi capacitatea de a trata pacientele care recurg la avort. Să decidă dacă acceptă sau nu reţetele. Pacientele vor trebui, de asemenea, să completeze un formular de consimţământ.

Ce viziune au creștinii despre avort?

În ciuda unui mit secularist că Biserica a ținut Europa în întuneric, există multe dovezi și studii ce atestă influența pozitivă a Bisericii în dezvoltarea libertăților și drepturilor civile. Care în alte culturi noncreștine nu au putut fi câștigate. Este timpul să recunoaștem contribuția creștinismului la civilizația occidentală.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...