În 5 luni, 8 atacuri grave ale urșilor asupra oamenilor

În 5 luni, 8 atacuri grave ale urșilor asupra oamenilor. Tot mai multe persoane, victime ale atacurilor urșilor, au început să se îndrepte în instanță cu succes pentru a cere daune morale din partea Ministerului Mediului. Între timp numărul optim de exemplare de urs brun din Vrancea a fost depăşit de aproape cinci ori.

În 5 luni, 8 atacuri grave ale urșilor asupra oamenilor Ce spune prefectul din Vrancea?

„Nu accept să fie puse în discuţie viaţa şi integritatea vrâncenilor. Prezenţa animalelor sălbatice, în special urs, în zonele comunitare, fie în preajma gospodăriilor sau chiar pe stradă, poate pune în pericol viaţa şi siguranţa oamenilor. Aceste lucruri trebuie să înceteze, pentru că riscul este deja foarte ridicat. Chiar dacă până în acest moment nu avem victime, nu tolerez niciun moment pasivitatea autorităţilor şi instituţiilor din a depune toate eforturile pentru prevenirea oricărui tip de incident între urs şi comunitate”, a spus Nicușor Halici.

Instanțele sunt pline de oameni care cer daune în urma animalelor

Instanțele din Prahova, Brașov, Harghita și Mureș abundă de astfel de procese în care statul prin instituțiile sale are calitate de pârât și obligat să plătească sume uriașe oamenilor atacați de urs sau rudelor celor care nu au supraviețuit atacului. Valoarea despăgubirilor morale și materiale diferă de la un caz la altul, dar instanțele menționate au acceptat să aprobe sume mari pentru România, de zeci de mii de euro, bani pe care Ministerul Mediului trebuie să-i plătească obligat prin sentințe definitive.

Oamenii răniți acuză statul că viața unui urs valorează mai mult decât viața unui om. Amenda pentru braconarea unui exemplar de urs carpatin se pedepsește cu amendă de 40.000 de euro. Însă valoarea daunelor pentru rănirea sau moartea unui om în urma atacului de animal sălbatic nu este reglementată.

Urșii, o emblemă sau problemă?

În emisiunea ”Oameni și păreri” cu Laura Manciu, invitatul Nicolae Pârciog, biolog Federația Asociațiilor Vânătorești explică situația urșilor din România:

”Putem vorbi de o populație foarte mare de urși în România. De altfel România este statul cu cei mai mulți urși din toată comunitatea europeană (UE). În Suedia și în Finlanda, deși vorbim despre o populație mult mai mică de urși, există cotele de vânătoare. Ele sunt calculate corect. Tocmai din motivul de a ține cumva sub control această populație și a nu provoca pagube, a nu intra în conflict cu sindicatele crescătorilor de animale. Sau chiar și cu cetățenii. Acolo oamenii își cunosc drepturile.”

ULTIMELE ARTICOLE

Alături de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...

Pericolul alegerilor prez...

Pericolul alegerilor prez...