vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Articole Economic În 2023 românii fac consum la energie

În 2023 românii fac consum la energie

În 2023 românii fac consum la energie din proprie inițiativă. Criza curentă și inflația care este sau nu ridicată doar pe hârtie, afectează calitatea vieții cetățeanului de rând. Astfel se impun tot felul de economii drastice pentru asigurarea unui trai cât de cât decent.

Cum reducem consumul la energie?

Una dintre cele mai simple metode de a reduce consumul este să conștientizăm că trebuie să facem asta. Adică efectiv să fim atenți când aprindem becurile și să le stingem când nu mai avem nevoie, de exemplu când ieșim dintr-o cameră.

O altă metodă este să ne eficientizăm consumul. Să utilizăm becuri economice și aparatură din clasă energetică superioară, A sau A+. Să folosim cât mai mult lumina naturală. Să ne izolăm locuința pentru a avea un echilibru cât mai mare între temperaturile de iarnă și de vară.

Situația din România

Eficiența energetică este o problemă de țară care ne poate atrage într-o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene.

După ce, în trecut, am mai avut probleme cu atingerea țintelor de eficiență energetică asumate în fața Comisiei Europene, România a fost avertizată din nou, la începutul acestui an, de către Executivul comunitar. Comisia a cerut țării noastre să prezinte un raport complet cu privire la îndeplinirea obiectivelor de eficiență energetică pentru 2020.

Românii au făcut aceste economii din proprie inițiativă. Deoarece nu există o campanie națională din partea autorităților care să educe oamenii în acest sens. În plus, programele guvernamentale de eficiență energetică sunt puse în stand-by sau întârzie cu anii.

Consumul de energie electrică al populației a scăzut cu 18% în primele două luni ale anului, arată datele Institutului Național de Statistică. Practic, în medie, fiecare român a economisit o cincime din electricitatea pe care o consumă.

Aceasta reprezintă o scădere destul de mare (n-a fost niciodată de două cifre, de obicei indicatorul variază cu plus/minus 2-3% de la an la an). Ea arată că oamenii au început să facă economii substanțiale la energie. Să conștientizeze că acesta este cel mai bun răspuns pe care îl pot avea în fața prețurilor mari la energie.

Românii nu vor să audă de economie la tv

În această perioadă de prețuri mari la energie, nu am văzut în România o campanie guvernamentală, susținută la nivel național, care să educe oamenii să economisească energie, nici spoturi tv, online sau radio, nici pliante în cutiile poștale, nici declarații repetate care să le intre oamenilor în cap.

Mai mult, în trecut, când unii lideri sau experți din sector au avut astfel de îndemnuri către populație în declarațiile publice, aceștia au fost aspru taxați politic și de către opinia publică.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...