Importanța regulilor pentru viață este discursul pe care-l primim în copilărie și-l oferim la rândul nostru copiilor. Regulile nu sunt doar acele chestii enervante pe care încercăm să le evităm pentru a ajunge cât mai repede acolo unde ne dorim cu adevărat. Din contră, regulile sunt chiar drumul pe care trebuie să călătorim pentru a ajunge unde ne dorim.
Psihologul Jordan Peterson
Jordan Peterson, este un psiholog clinican și profesor de psihologie. În trecut a predat la Harvard iar în prezent este profesor la Universitatea din Toronto. El a produs o adevărată senzație pe internet și continuă să producă. E adevărat că nu toate lucrurile care produc senzație pe internet merită atenție, însă nu am nicio îndoială că Jordan Peterson merită atenția noastră. Deși este erudit, nu erudiția este punctul lui forte, ci capacitatea de a se adresa celor mai grave probleme ale omului modern și, mai ales, de a indica soluții.
Părerea mea este că oricine, indifierent cât de sănătos din punct de vedere psihologic s-ar crede, ar beneficia de pe urma unor ședințe de terapie cu un psiholog bun. Toți avem nevoie să ne cunoaștem mai bine și toți avem probleme care ne fac viața, și pe a celor din jurul nostru, mai grea. Fie că vrem sau nu să recunoaștem, este un adevăr al condiției umane că ceva este stricat în noi, că toți avem nevoie să fim reparați. Cu cât ne dăm seama de asta mai repede, cu atât mai bine.
Poate repara psihologia o ființă umană?
Acum, nu e deloc sigur că psihologia poate să repare o ființă umană, dar este adevărat că un psiholog bun poate să producă schimbări semnificative în situația cuiva. Jordan Peterson este fără îndoială un psiholog bun, unul pe care ai fi foarte norocos dacă ai putea să-l ai ca psihologul tău personal. Dar, cum așa ceva nu prea este posibil, dat fiind că locuiește în Canda și cel mai probabil este foarte ocupat, suntem foarte norocoși că Jordan Peterson scrie cărți și vorbește pe YouTube. Și îți vorbește ție, ca și cum te-ar cunoaște, ca și cum ar ști care sunt cele mai mari nevoi ale tale, cei mai mari dușmani, cele mai mari frici și incertitudini. Și nu doar că știe care sunt cele mai mari probleme ale noastre, dar pare să știe destule și despre soluții.
Conferințele lui de pe YouTube, ca și video-urile scurte în care vorbește despre diverse subiecte, conțin atât soluții practice la problemele noastre de zi cu zi, cât și răspunsuri la întrebările noastre cele mai grele. Din păcate, nici cărțile sale nici prezentările de pe YouTube nu sunt traduse în română, dar din fericire astăzi foarte mulți dintre noi înțeleg limba engleză.
Importanța regulilor pentru viață
Ultima carte a lui Peterson, 12 Reguli pentru Viață: Un Antidot Pentru Haos, a fost lansată în urmă cu două luni și probabil va mai trece mult timp până va fi tradusă în română, dacă va fi tradusă vreodată. Sunt convins că Peterson nu s-ar supăra dacă ar ști ce încerc să fac, anume să prezint, pe scurt, câte o regulă din cele douăsprezece. Cartea pleacă de la premiza că viața noastră este o bătălie permanentă cu haosul și că pentru a câștiga această bătălie, deci pentru a avea vieți împlinite și fericite, avem nevoie de reguli.
Regulile nu sunt doar acele chestii enervante pe care încercăm să le evităm pentru a ajunge cât mai repede acolo unde ne dorim cu adevărat. Din contră, regulile sunt chiar drumul pe care trebuie să călătorim pentru a ajunge unde ne dorim. Cineva care nu înțelege importanța regulilor pentru viață, poate să facă exercițiul mental de a-și imagina un oraș aglomerat, de exemplu Bucureștiul, fără reguli de circulație. Ar mai ajunge vreo mașină la destinație într-un astfel de oraș? Viața este o călătorie infinit mai complicată decât o plimbare cu mașina prin oraș, deci are reguli, și e vital să le cunoști dacă vrei să trăiești mult și bine.
Nu inventează aceste reguli
Jordan Peterson nu inventează aceste reguli din mintea lui strălucită, el doar le extrage din istorie și artă, la fel de mult din descoperiri științifice moderne pe cât din texte religioase vechi pe care astăzi lumea tinde să le arunce la coșul de gunoi al istoriei ca relicve ale unor epoci primitive. Tocmai de acolo, din acel loc unde înțelepciunea oficială a zilelor noastre a aruncat tot ce nu se potrivește cu ea, dezgroapă Peterson cele mai profunde adevăruri despre condiția omului modern. Te invit să descoperim împreună cele douăsprezece reguli și mai ales să le testăm pe pielea noastră.
Articol realizat de Cătălin Ionete