Importanța gestionării emoțiilor

0
920
Importanța gestionării emoțiilor
Importanța gestionării emoțiilor

Importanța gestionării emoțiilor. Fiecare dintre noi joacă multe roluri în viață – profesionist, prieten, părinte, copil, frate / soră etc. Aceste responsabilități vin adesea cu seturi diferite de provocări și preocupări. Din acest motiv, uneori ne simțim copleșiți sau chiar epuizați. Astfel de trăiri se manifestă adesea ca emoții intense. Învățând cum să gestionăm aceste emoții, putem avea mai multă grijă de propria noastră bunăstare. Acest lucru ne păstra într-o formă bună pentru a-i susține pe cei dragi și a depăși orice provocare pe viitor.

Ce sunt emoțiile și de ce le simțim?

Cu toții trăim emoțiile ca pe o parte normală și importantă a vieții noastre și poate că cel mai important aspect de înțeles este că aceste emoțiile sunt, de fapt, informație. Ele ne ajută să știm cum să răspundem în mod corespunzător în diferitele circumstanțe date. Fiecare emoție are funcția sa. Experimentarea întregii game de emoții adaugă sens vieții noastre și ne ajută să facem față provocărilor. Deși există un spectru larg de emoții, vom numi cele 6 emoții de bază, care sunt experimentate universal: Mânia = stare emoțională care duce la sentimente de ostilitate și frustrare. Dezgust = emoție puternică ce are ca rezultat sentimentul de a respinge ceva / pe cineva. Frica = emoție primordială care este importantă pentru supraviețuire și declanșează un răspuns de luptă / fugă / îngheț. Fericirea = stare emoțională plăcută care provoacă sentimente de bucurie, mulțumire și satisfacție. Tristețe = stare emoțională caracterizată prin sentimente de dezamăgire, durere sau deznădejde. Surpriză = scurtă stare emoțională, pozitivă sau negativă, în urma unui eveniment neașteptat.

De ce este important să înțelegem și ne gestionăm emoțiile?

  • Gestionarea emoțiilor. Deși sunt instinctive și naturale, emoțiile pot fi uneori intense și copleșitoare. De aceea, cu toții putem beneficia de pe urma gestionării sănătoase a emoțiilor noastre. Cum? Prin faptul că ne ajută să luăm decizii mai bune, mari sau mici.
  • Înțelegerea emoțiilor ne ajută să devenim conștienți de factorii declanșatori, astfel încât să putem obține informații despre cum să răspundem în moduri constructive.
  • Acceptarea emoțiilor ne permite să ne vedem gândurile și perspectivele în mod obiectiv, în loc să emitem judecăți negative despre noi înșine și despre ceilalți.

Cum gestionăm emoțiile?

Pasul 1: Identificăm emoția
  • Identificăm trăirile noastre prin numirea specifică a emoțiilor.
  • Dacă evităm să pretindem că nu avem anumite emoții, devenim mai puțin eficienți în a le gestiona. Emoțiile noastre există pentru a ne ajuta să înțelegem ce se întâmplă cu noi!
  • Ne identificăm somatizările. Putem simți unele senzații corporale care însoțesc anumite emoții – doare stomacul, ni se înroșește fața, încordare musculară etc.
Pasul 2: Aflăm de ce simțim ceea ce simțim
  • Acceptăm toate emoțiile ca fiind naturale și nu ceva de evitat. Căutăm să înțelegem ce s-a întâmplat de am ajuns să ne simțim astfel.
  • Emoțiile noastre pot fi generate de diferite evenimente, situații sau chiar propriile noastre gânduri sau amintiri.
  • Înțelegând ce a provocat acel sentiment, ne-ar fi mai ușor să evaluăm și să gestionăm cel mai bine situația respectivă.
Pasul 3: Gestionăm gândurile nefolositoare
  • Sunt lucrurile într-adevăr atât de rele pe cât par? Uneori, modelele de gândire nefolositoare pot mări negativitatea situației. De exemplu, putem generaliza excesiv și ne gândim: „Am eșuat o dată, voi eșua din nou cu siguranță”.
  • Când avem astfel de gânduri negative, le putem reformula concentrându-ne pe lucrurile bune din jurul nostru.
  • Care este cel mai bun mod de a ne exprima emoțiile sau de a le regla? Vorbim cu cineva, ieșim să alergăm etc.
Pasul 4: Luăm măsuri pentru auto-îngrijire
  • Facem mai mult din lucrurile care ne plac, cum ar fi să petrecem timp în natură, să ascultăm muzică sau chiar să dormim. De asemenea, putem încerca să facem mișcare, deoarece are efecte de stimulare a dispoziției și ameliorează
  • Învățăm abilități de relaxare precum:
  1. Exerciții de respirație profundă
  2. Relaxarea musculară progresivă în cazul în care încordăm un grup de mușchi în timp ce inspirăm și îi relaxăm pe măsură ce expirăm
  3. Mindfulness – concentrarea pe prezent, conștientizarea a ceea ce trupul și mintea noastră percepe aici și acum.

Cum vorbim despre emoțiile noastre?

Discuția cu alții despre emoțiile noastre ne poate ajuta să explorăm noi perspective și să înțelegem tiparele noastre de gândire.
  • Alegem pe cineva cu care să vorbim: un prieten, un părinte, o rudă, un coleg, un specialist. S-ar putea să fim surprinși că cineva ne poate ajuta să ne simțim mai bine și să ne asigure că nu suntem singuri.
  • Nu trebuie să așteptăm ca problemele noastre să fie mari sau să avem un timp special pentru a vorbi despre ele. Este bine să exersăm să vorbim despre ele mai devreme, deoarece ne permite să le observăm și să le gestionăm înainte de a ne copleși.
  • Nu este necesar să împărtășim fiecare sentiment pe care îl avem, dar să ne observăm sentimentele și să spunem cum ne simțim și de ce, este o bună practică și o modalitate sănătoasă de a le exprima.
  • Este în regulă să nu știm de ce simțim anumite emoții. Putem spune de genul „Mă simt supărat, dar nu știu de ce. Poate voi afla, poate nu. Este ok”.
Cu cât vorbim mai mult despre asta, cu atât devine mai ușor. Nu doar ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine, ci mărește și legătura pe care o avem cu oamenii care contează pentru noi.