luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Educație Importanța Artei în educație

Importanța Artei în educație

Importanța Artei în educație. De cele mai multe ori, arta este lăsată deoparte… De câte ori, în loc de artă, profesorii au decis să se facă matematică sau alte discipline mai „importante”, cu toate că școlarii ar renunța la orice pentru artă. Cât de importantă este arta în educație?

Arta în Pedagogia Montessori

Dr. Montessori a acordat o atenție deosebită artei, atât la nivel primar  (3-6 ani), cât și la nivel elementar (9-12 ani). Arta este una dintre Nevoile Fundamentale ale omului.

Dr. Montessori observa că există niște instincte de exprimare care își caută propriile căi; scrisul –  care este folosit pentru exprimarea ideilor și arta reprezentativă… un fel de scriere făcută din figuri, forme, atunci când copilul nu poate să-și exprime ideile și sentimentele care se formează în el.

Inserțiile metalice (un material din clasa de grădiniță) au fost dezvoltate pentru a pregăti copilul pt scriere. Dar pregătirea pentru scriere este, de asemenea, o pregătire pt desen. Pregătirea mâinii și a simțurilor oferă un ajutor natural scrisului și desenului expresiv. Pt a conferi darul desenului, pt ca un elev să și-l însușească, copilul trebuie să creeze un ochi care vede, o mână care se supune/ascultă și un suflet care simte.

Studiul Științelor ajută elevii să cucerească desenul. Prin disecția unei flori sau unui fruct, copiii observă compoziția lor și au noi modele de desenat. Cei care folosesc microscopul  – după pot desena ce au văzut. Prin observare, copiii învață să picteze sau să deseneze fără ajutorul unui profesor.

Arta și concentrarea

Un profesor la clasă, vede cu ușurință, că în timpul desenului, în timpul exprimării prin artă, copilul este cu totul concenterat. Întregul său intelect este implicat în muncă. Este elementul cel mai important care îl ajută pe elev să se construiască – concentrarea, concentrarea prin artă, care este la îndemâna tuturor.

Iată câteva idei de artă care se poate face în clasă: origami, mozaic, colaj, pictură pe tot felul de suprafețe, desen în creion, modelaj din lut, artă cu materiale de reciclat, cusut, împletituri etc.

Creativitatea și Imaginația

Copiii au o putere extraordinară de a crea, datorită imaginației lor fomidabile. Ceea ce mi se pare extraordinar la școlari este această putere de a crea și imagina lucruri pe care poate că adulții nu le văd. Însă aspectul cel mai important este faptul că imaginația și creativitatea se dezvoltă atunci când există libertate cu limite. Când copiii sunt liberi, atunci devin creatori.

Copiii nu au nevoie de lecții speciale despre cum să fie creativi. La această vârstă ei își manifestă creativitatea spontan prin tot ceea ce fac, constrânși de impulsul lor. Ei au idei geniale și e foarte important să nu le stopăm aceste idei frumoase.

Arta este interconectată cu toate celelalte discipline de studiu: artă din scris – diverse feluri de scris, la matematică – diverse desene între exerciții, geometrie – figuri geometrice pt a face artă; istoria artei; biologia și geografia – prin studiul lumii reale, oferă un cadru excelent de îmbogățire a elementelor artistice.

Cât de multă artă este bine să dăm copiilor? Cât de multă se poate! Cu cât mai mult, cu atât mai bine!

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...