marți, septembrie 26, 2023
Acasă Editoriale Stil de viață Implantul dentar în cazul adolescenților - de ce nu este opțiunea potrivită...

Implantul dentar în cazul adolescenților – de ce nu este opțiunea potrivită lor?

Implantul dentar în cazul adolescenților – de ce nu este opțiunea potrivită lor? Zâmbetul este, fără îndoială, o carte de vizită, indiferent de vârstă. Atunci când ești adolescent, un zâmbet strălucitor este precum o cale de acces către grupul pe care îl apreciezi, către oamenii cu care îți dorești să ai o prietenie.

Astfel, într-o lume în care zâmbetul perfect și sănătatea orală sunt considerate esențiale pentru încrederea în sine și pentru o prezență plăcută, orice problemă dentară afectează în mod negativ viața unei persoane – atât social, cât și psihologic.

Pierderea dinților este o problemă comună indiferent de vârstă, fiind cauzată de carii, fracturi sau a altor afecțiuni dentare. O soluție modernă și eficientă pentru a rezolva problema dinților lipsă este implantul dentar. Acesta este tot mai popular în rândul pacienților de toate vârstele.

Deși este o modalitate inovatoare de a rezolva problema edentației totale sau parțiale, există unele restricții legate de vârstă în ceea ce privește procedura de implant dentar, iar categoria adolescenților nu face excepție.

De ce implantul dentar nu este cea mai bună opțiune în cazul adolescenților?

Sunt multe dintre motivele pentru care implantul dentar nu este cea mai bună opțiune de tratament în cazul adolescenților. Printre ele se numără:

Dezvoltarea osoasă a maxilarului

Unul dintre motivele principale pentru care implantul dentar nu este recomandat adolescenților este faptul că dezvoltarea osoasă a maxilarului nu este încă finalizată. Oasele maxilare continuă să se dezvolte până la sfârșitul adolescenței, în jurul vârstei de 18-21 de ani. Implantarea unui implant dentar într-un maxilar care nu și-a încheiat dezvoltarea poate duce dezvoltarea a numeroase complicații. De la deplasarea implantului, până la afectarea funcției și aspectului dintelui înlocuit.

Dezvoltarea osoasă a maxilarului în adolescență este un proces complex. El implică atât transformări în structura și dimensiunea oaselor, cât și dezvoltarea dinților permanenți. Sunt multipli factori care influențează dezvoltarea osoasă a maxilarului în adolescență – genetici, nutriționali și de mediu. De asemenea, obiceiurile de supt ale bebelușilor, folosirea suzetelor sau a biberonului în exces pot provoca modificări în dezvoltarea osoasă a maxilarului.

Riscuri și complicații asociate cu implanturile dentare la adolescenți

Pe lângă problemele legate de dezvoltarea osoasă, adolescenții se pot confrunta și cu alte riscuri în cazul în care aleg un implant dentar. Pentru că sistemul imunitar al adolescenților este în continuă dezvoltare, aceștia sunt mai susceptibili la infecții. În cazul în care apare o infecție în jurul implantului și nu este tratată în timp poate apărea pierderea osului din jurul acestuia. În cele din urmă, eșecul tratamentului este iminent.

De cealaltă parte, adolescenții care fumează sau consumă alcool în mod regulat au un risc crescut de complicații. Sunt și studii care sugerează că vârsta și dezvoltarea dentară a adolescenților pot afecta succesul implanturilor dentare. De exemplu, adolescenții cu dinți permanenți care nu au erupt complet pot prezenta un risc mai mare de complicații legate de implanturi. În astfel de cazuri, este posibil ca medicul stomatolog să recomande amânarea tratamentului cu implant dentar până când dezvoltarea dentară este completă.

Și adolescenții ce practică sporturi de contact sau activități care implică un risc crescut de accidente dentare pot dezvolta complicații ce pot necesita tratament suplimentar și, în unele cazuri, înlocuirea implantului.

Igiena orală și implantul dentar în cazul adolescenților

Igiena orală este esențială pentru succesul pe termen lung al unui implant dentar. Din păcate, adolescenții pot avea dificultăți în menținerea unei igiene orale adecvate, din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase, consumului de băuturi acidulate și a neglijării igienei dentare. Acești factori pot contribui la creșterea riscului de infecție și eșec al implantului.

Costurile și durata tratamentului

Implanturile dentare pentru adolescenți pot fi costisitoare. Totodată pot implica mai multe vizite la medicul stomatolog. În special când este nevoie de ajustări sau de înlocuirea implantului pe măsură ce maxilarul se dezvoltă. Recuperarea după implantul dentar poate fi mai lungă și mai dificilă pentru adolescenți. Deoarece sunt în mod natural mai predispuși la complicații.

Alternativele disponibile pentru adolescenți

Dinții lipsă la adolescenți pot fi înlocuiți cu alte modalități de tratament, mult mai eficiente decât implanturile dentare. Printre tratamentele lipsite de riscurile unui implant dentar se numără  punțile dentare, care pot înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă, și protezele parțiale, care pot fi scoase și ajustate pe măsură ce maxilarul se dezvoltă.

De asemenea, ortodonția și tratamentele restaurative pot fi folosite pentru a îmbunătăți aspectul și funcția dinților adolescenților, fără a recurge la implanturi dentare.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...