luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Sănătate Implantul dentar are riscuri? Află în acest articol!

Implantul dentar are riscuri? Află în acest articol!

În cazul edentațiilor totale sau parțiale, implantul dentar este o bună opțiune, mai ales datorită prognosticului pozitiv pe care îl are, spre deosebire de soluțiile de restaurare clasice, cum ar fi punțile sau protezele dentare.

Cu un plan de tratament atent realizat și cu ajutorul unui specialist în implantologie, reconstrucția dentară cu ajutorul implantului are o rată de succes extrem de ridicată, situată între 95 și 98%.

Astfel, fără îndoială, se poate spune că implantul dentar este cea mai bună opțiune de înlocuire a unuia sau a mai multor dinți lipsă, atât în ceea ce privește rezistența și stabilitatea, cât și estetica. Totuși, pentru reușita unui implant dentar de calitate trebuie respectate reguli foarte stricte, iar pacientul trebuie să cunoască, de la bun început, care sunt riscurile unui implant dentar.

Ce riscuri are implantul dentar?

Deși implanturile dentare oferă o mulțime de beneficii funcționale și estetice, inserarea lor este o procedură chirurgicală extrem de serioasă. Cu alte cuvinte, odată ce implantul a fost inserat în os, pacientul trebuie să știe că riscul unei infecții în zona respectivă este destul de mare. Pentru a scădea acest risc este recomandată o igienă orală riguroasă, după fiecare masă, ceea ce implică și folosirea periuțelor interdentare sau a celor cu vârf conic.

Cea mai importantă zonă este cea în care gingia întâlnește titanul implantului, unde se formează ”sigiliul biologic”, cu scopul de a proteja implantul de microbi și alte bacterii. Dacă rămân resturi alimentare în jurul implantului, pe lângă respirația urât mirositoare (halenă) și gingiile vor avea de suferit, iar cu timpul apar durerile dentare și chiar resorbția osoasă.

Un alt risc ce trebuie menționat este acela că organismul respinge sau nu se acomodează cu implantul (poartă numele de eșecul osteointegrării). Este o situație rară, ce afectează un număr mic de pacienți, mai ales când este un implant dentar de calitate.

Un alt risc, la fel de rar, este reprezentat de deteriorarea țesutului din jurul implantului, în special a nervilor. Atunci când implantul dentar se plasează prea aproape de nerv, pacienții pot suferi dureri cronice la nivelul gingiei, obrazului, limbii și chiar a buzelor. Leziunea cauzată nervilor dentari poate fi temporară sau permanentă (în acest caz este necesară scoaterea implantului).

O altă complicație a implantului dentar este reprezentată de retracția gingivală, situație în care bontul protetic este expus. Gingivita este cauzată de igiena dentară deficitară. Un alt risc poate fi chiar fracturarea implanturilor dentare. Fractura implantului sau a bontului dintre dinte și implant poate apărea din cauza suprasolicitării în timpul masticației (spargerea unor obiecte dure cu dinții) sau ca urmare a bruxismului. De regulă, această problemă apare atunci când implanturile dentare folosite sunt prea scurte sau prea subțiri, iar fracturarea se poate produce în două locuri: între șurub și bont sau la nivelul bontului. Fractura implantului este cea mai dificilă, dat fiind că trebuie să existe o retragere osoasă semnificativă ca acest lucru să se întâmple.

Care sunt indicațiile pentru un implant dentar reușit?

Cei mai mulți dintre pacienți își doresc o dantură sănătoasă și complet funcțională, care să le permită să zâmbească, să mănânce și să vorbească fără a se simți stânjeniți. Ca acest tip de tratament să aibă succesul scontat, atât pacientul, cât și specialistul implantolog, trebuie să respecte următoarele condiții:

  • Medicul implantolog trebuie să aibă o vastă experiență în domeniu, atât pentru a evalua corect riscurile, cât și pentru a evita complicațiile ce pot apărea în timpul sau după efectuarea procedurii;
  • Pacientul trebuie să respecte cu strictețe indicațiile specialistului, atât în ceea ce privește medicația, cât și alimentația – se vor evita alimentele prea fierbinți sau prea reci, precum și cele tari;
  • Pacientul trebuie să meargă regulat în cabinet, pentru igienizarea profesională (cel puțin la 6 luni), dar și în cazul în care se observă orice schimbare la nivelul implanturilor dentare.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...