8.5 C
București
sâmbătă, 4 aprilie 2020
Acasă Articole Programe Humulești, universul copilăriei lui Ion Creangă

Humulești, universul copilăriei lui Ion Creangă

Bojdeuca din Humulești, de pe Valea Ozanei, universul fascinant al copilăriei lui Ion Creangă.

Întregul ținut al Neamțului, cuprins între Văratec și Târgu Neamț, Agapia și Vânători-Neamț, e un tărâm binecuvântat cu multe locuri de văzut și de povestit. Ce loc mai nimerit, pentru a-mi începe periplul prin acest ținut fascinant, decât bojdeuca lui Creangă? Înainte să apucați drumul Humuleștiului, faceți ca mine: uitați de grijile de oameni mari și bucurați-vă de o întoarcere în copilărie! Negreșit, vă veți aduce aminte de toate năzdrăvăniile făcute dar veți constata și cât de repede au trecut anii.

Să descoperim, cu pași mărunți și bucurie de copil, acest spațiu pe care ni l-am închipuit, cu ochii minții, încă din primii ani de școală! În această casă țărănească, din Humuleștiul așezat pe valea „Ozanei cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul„, a crescut povestitorul nepereche, Ion Creangă. Pe aceste poteci și pe această prispă a copilărit Nică, cel mai îndrăgit personaj din poveștile și amintirile lui Creangă. Pentru scriitor, acesta  a fost izvorul de inspirație, vreme de aproape 16 ani și locul în care, privind spre dealurile Neamțului, a născocit neasemuitele basme și povestiri cu tâlc.

Amintirile lui Creangă ne-au mângâiat dorul de copilărie. Au trezit în noi dorința de a retrăi, măcar pentru cîteva momente, cea mai frumoasă perioadă a vieții, dar și de a cunoaște personajele fascinante ale lumii lui Creangă, întruchipate în muzeul tematic, de lângă bojdeucă. Aleea pietruită ne invită să descoperim, pas cu pas, multe scene desprinse din celebrele poveştile.

Ne întâmpină, mai întâi, ursul păcălit de vulpe. Câțiva pași mai încolo, tuşa Mărioara pare gata-gata să-i aplice o corecție lui Nică, surprins la furat de cireșe, iar Smărăndiţa popii se uită cu teamă la „calul bălan”, pe care a pătimit atâtea, la școală. Dintr-o căruță, îmbrăcați cu sumane moldovenești, Nică și bunicul său, ne zâmbesc, în timp ce se pregătesc să apuce calea Broșteniului. Cei trei iezi cucuieți sunt pândiți cu jind de lupul cel rău.  Fata moșului, cea cuminte și harnică, nu prididește cu munca iar nurorile păzesc, cu sufletul la gură și spaima-n suflet, la drobul de sare aflat deasupra pruncului.

Pe lângă personajele atât de cunoscute, oaspeții muzeului tematic au ocazia să vadă unelte meșteșugărești și obiectele din gospodăria tradițională moldovenească. Întregul muzeu este o delectare pentru copii dar și pentru părinți. Aici parcă poveștile lui Creangă sunt citite cu viu grai, iar și iar, și oricine trece pragul muzeului se pierde într-o aventură plină umor hâtru, atât de specific lui Creangă.

Călătoria aceasta a fost una dintre cele mai frumoase de până acum. Vă amințiți când v-am îmbiat, la început, să vă simțiți copii și să vă deschideți gândul și sufletul? Cu aceeași libertate vă invit să pășiți pe aceste meleaguri de basm. Veți trăi o experiență de neuitat, așa cum sunt toate cele pe care vă invit să le descoperiți.

Nu uitați: sunt Andra și vă îndemn să călătoriți!

Articol realizat de Andra Vișan

ULTIMELE ARTICOLE

OBLIGATORIU, de luni, într-un oraș din România!

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în...

4 APRILIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, la 4 aprilie, este marcată Ziua internaţională a animalelor fără stăpân. Istoria acestei zile începe în toamna anului 2010, când aproximativ o...

REȚETA A LA FABIEN ”PRĂJITURĂ CU MERE FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT”

Cum sună un desert sănătos? Deși paradoxală, această formulare este adevărată, iar noi vă putem iniția în arta preparării unui desert mai sănătos decât...

Când s-ar putea relaxa restricțiile în România?

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a spus că vârful pandemiei de coronavirus va fi atins, în România, în a doua jumătate a lunii aprilie când...

COMENTARII RECENTE