vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Editoriale Spiritualitate Hristos a înviat!

Hristos a înviat!

Când ceasurile tainice ale nopții au început să plece, în zorii zilei dintâi a săptămânii, femeile loiale lui Isus s-au dus dis-de-dimineață la mormânt. Pe drum, au simțit un cutremur de pământ. Se întrebau oare cine ar putea să le dea piatra la o parte ca să ungă trupul lui Isus cu miresme și miruri. Dar, spre stupoarea lor, pe când au ajuns, piatra era singură dată la o parte, iar soldații speriați au plecat și au dat de știre în cetate ce au văzut. În amorțeala somnului lor, proptiți de propriile sulițe, deodată au văzut o lumină puternică venind dintr-un colț de cer, un înger cu viteza gândului a străbătut ani lumină și a dat piatra la o parte ca pe o pietricică. Cu tot cu sigiliu bineînțeles.

Îngerul nu a plecat la Pilat să-l întrebe dacă e de acord să rupă sigiliul, de aceea nu trebuie să cerem aprobare de la autorități să vorbim despre învierea lui Isus. Pentru că învierea trece dincolo de autoritatea omenească. Cu o voce tare, auzită și de ostași, îngerul a strigat: ,,Fiule al lui Dumnezeu, Tatăl tău te cheamă”, iar Isus prin viața care era în Sine Însuși s-a ridicat din moarte și a strigat: ,,Eu sunt învierea și viața”.

Pot exista dileme teologice. Cine a murit? Isus omul sau Isus Dumnezeul? Răspunsul meu este simplu: Isus! Pentru că nu, nu stăpânim unirea celor două naturi, divină și umană, pentru aceasta trebuie să fim vigilenți. Dar este clar că Isus a înviat.

Ostașii au rămas ca niște morți, dar erau conștienți că se află în fața Maiestății cerului. Apoi au fugit în cetate și au povestit fariseior ce au văzut. Aceștia, i-au mituit promițându-le în schimbul minciunii cu ucenicii care L-au furat, iertarea guvernatorului. Pilat i-a chemat și ei au mărturisit cum au stat lucrurile cu adevărat. Avea coșmaruri deja, se gândea cum ar fi o întâlnire cu Cel pe care-l osândise la moarte!

,,Eu țin cheile morții și ale locuinței morților” spune Isus. Maria ședea afară lângă mormânt și plângea. Și pe când plângea, s-a plecat să se uite în mormânt. A văzut pe un tinerel și i-a spus: ,,Domnule, te rog, spune-mi unde l-ai pus și mă voi duce să-l iau!”. Maria s-a gândit că poate nu mai vrea Iosif din Arimateea să-l țină în mormântul lui, etc. Unde totuși să-l ia? că ea e o femeie singură. Cu siguranță că Maria se gândea, am un mormânt nou, al fratelui meu pe care Isus l-a înviat, dacă nu avem unde să-l punem, în așezăm acolo, în locul lui Lazăr!

– Marie, a strigat Domnul!

– Învățătorule, a strigat Maria, și s-a plecat să-i îmbrățișeze picioarele, atunci Isus a zis:

– Nu mă ținea, căci încă nu m-am suit la Tatăl Meu. Deci Isus nu a fost în rai cu tâlharul în timpul morții. Ci el ne-a învăațat că abia de acum va merge, dar zăbovește. Mai rămâne puțin cu pământeanca, înainte să-și certifice jertfa în fața Universului. Din prea plină iubire.

Când Hristos a înviat, pe piatra sigilată de pe mormânt, probabil erau toți demonii din lume așezați grămadă și inclusiv Satana. Când Hristos a înviat, cea mai mare putere din Univers s-a declanșat. A înfrânt pe Lucifer cu hoardele Lui. De aceea, spune apostolul Pavel: ,,Să-L cunosc pe El, și puterea învierii Lui”. Indiferent în ce moarte ne-am afla, puterea învierii Lui este făgăduința că totul va fi readus la viață. Asta trebuie să ne dorim cu toții, o înviere a inimii și a sufletului prin Hristos în fiecare zi și să nu uităm niciodată. Hristos a înviat!

Articol realizat de Cornel Dărvășan

Articolul precedentDumnezeu a murit!
Articolul următorDependența de filme

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...