sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Editoriale Sănătate Hrișca – ce este și cum se prepară?

Hrișca – ce este și cum se prepară?

Hrișca, denumită și „grâu negru” sau „grâu rusesc”, este o plantă cu flori din familia Polygonaceae. Semințele sale mici și rotunde sunt consumate ca hrană. Este originară din Asia Centrală și este cultivată în întreaga lume datorită valorii sale nutriționale și versatilității în bucătărie. Deși se numește „grâu negru”, hrișca nu este de fapt un tip de grâu. Nu conține gluten, fiind o opțiune excelentă pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau cu diete fără gluten.

Prepararea

  1. Spălare: Începe prin spălarea hrișcăi sub jet de apă rece într-un sită sau strecurătoare pentru a îndepărta orice impurități sau reziduuri. Clătește bine hrișca și las-o să se scurgă.
  2. Fierbere: Pentru a găti hrișca, raportul standard este de 2 părți apă pentru 1 parte hrișcă. Pune apa într-o oală și adăugă un praf de sare, dacă dorești. Când apa începe să fiarbă, adaugă hrișca și redu focul la minim. Acoperă oala cu un capac și lasă hrișca să fiarbă timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când absorb complet apa și devin moi. După ce a fost fiartă, lasă-o să stea acoperită pentru câteva minute pentru a absorbi excesul de abur.
  3. Aerisire: După ce hrișca a fost fiartă și a stat la odihnă, folosește o furculiță pentru a o înfoia ușor. Acest lucru va ajuta la separarea boabelor și la obținerea unei texturi mai pufoase.
  4. Opțional: Prajire: Dacă dorești să-i intensifici gustul, poți să prăjești ușor hrișca într-o tigaie fără ulei sau unt, timp de câteva minute, până când devine ușor aurie și emană un miros de nuci.

Hrișca gătită poate fi servită ca un înlocuitor sănătos pentru orez sau alte cereale și poate fi folosită într-o varietate de feluri de mâncare, precum salate, pilafuri, supe sau înlocuitor pentru garnituri tradiționale. Poți să adaugi condimente sau ingrediente suplimentare, cum ar fi legume, nuci sau ierburi, pentru a-i îmbunătăți aroma și gustul.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...