joi, februarie 22, 2024
Acasă Emisiuni Oameni și păreri Horia Moculescu: "Eu cred că am ajuns la vârsta asta cu satisfacția...

Horia Moculescu: „Eu cred că am ajuns la vârsta asta cu satisfacția unei munci oneste”

Horia Moculescu, invitatul emisiunii „Oameni și păreri”, ne-a vorbit, cu mare drag, despre un moment important al copilăriei sale, când a simțit, pentru prima dată, chemarea către muzică. Încă de la o vârstă foarte fragedă știa ce dorește să asculte, dar și să-și spună, într-un mod categoric, părerile.

 

Pe această temă, la numai 4 ani, între el și bunicul său, care avea 71 de ani, s-a iscat un conflict din cauza unui bilet scris de Horia: „Domnule Mareșal vă rog să dați afară toți italienii din țară”.

„Am fost alergat de bunicul prin casă și părinții se amuzau”, a fost amintirea invitatului nostru.

A trecut atât prin amintiri frumoase, cât și prin momente grele. Când era încă un copil, la doar 11 ani, mama lui a decedat, iar din cauza faptului că tatăl era în armată, Horia a fost crescut de sora mamei lui. Pentru a-și câștiga banii, din clasa a noua a început să le predea copiilor.

 

„Să nu fac rău niciodată cuiva în mod voluntar”

Mesajul pe care Horia îl diseminează, prin intermediul pieselor sale, este dragostea. Acest lucru, spune el, l-a salvat și în perioada comunistă.

„Mi-ar fi plăcut ca piesele mele să fie cântate și de artiști internaționali, însă nu mi-am dorit foarte mult acest lucru”, a mai spus compozitorul.

A fost suspendat 7 ani din TVR pentru că a declarat, într-un interviu, că muzica ușoară nu poate să fie decât de dragoste. Pentru această frază a fost suspendat, dar s-a reîntors cu forțe și melodii noi.

„Televiziunea este o forță extraordinară. Prin aceasta, Revoluția Română s-a făcut cunoscută în toată lumea”, a spus invitatul.

„Noi ne naștem în gena noastră cu o părticică care înseamnă muzică ușoară românească”, a precizat Moculescu.

Cu o experiență vastă în domeniu muzicii, Horia Moculescu regretă perioada pandemiei, pentru că, deși a înregistrat mai multe piese, neavând concerte, acestea nu au ajuns la public.

Compozitorul este de părere că, la ora actuală, din peisajul muzical românesc nu lipsește nimic, deoarece totul e plin. În ziua de astăzi avem de la muzica de club, care este numai zgomot, până la cântece ușoare și operă.

Fiind un fin observator de voci, a predat muzică în cadrul a trei școli. Prin faptul că le spunea copiilor ca nu cântau foarte bine, iar părinții erau deranjați de acest lucru, nu a mai continuat.

Ce înseamnă muzica bună și de viitor pentru Horia Moculescu?

”Pentru ca o piesă să fie de viitor, trebuie să întrunească mai multe calități:

• să fie pe gustul publicului actual.
• să fie pe gustul publicului ‘de mâine’.
• să fie dorită de toată lumea”, a spus artistul.

Emisiunea integrală poate fi urmărită și pe canalul de YouTube – A7TV

Sourcea7tv

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...