Ce știm despre HISTERECTOMIE? Este a doua intervenție chirurgicală ginecologică ca frecvență, după cezariană. O viață echilibrată și un psihic antrenat pot influența major absența acestei intervenții în viața femeii.
Am discutat despre aceasta afecțiune cu Maria Ilie – psihoterapeut și Ciprian Pop – medic ginecolog, invitații Consuelei Bălașa în platoul emisiunii DE VORBĂ CU DOCTORUL.
Dar ce înseamnă această procedură? Histerectomia reprezintă îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului. În unele cazuri, odată cu uterul se îndepărtează și ovarele și trompele uterine, procedura fiind denumită salpingo-ooforectomie.
Chiar dacă este efectuată destul de frecvent, în prezent există și alte opțiuni terapeutice ale afecțiunilor ginecologice, astfel încât histerectomia poate fi evitată în cele mai multe din cazuri.
Există trei tipuri majore de histerectomie:
– histerectomia totală este o procedură chirurgicală prin care se îndepărtează uterul și colul uterin (acesta reprezintă „gâtul” uterului și face legătura dintre uter și vagin)– histerectomia subtotală păstrează colul uterin, fiind îndepărtat numai uterul; mai este denumită și histerectomie „supracervicală” sau „parțială”; are un timp de recuperare mai scurt, un risc mai mic pentru apariția infecțiilor, a leziunilor căilor urinare și sângerează mai puțin decât histerectomia totală– histerectomia radicală îndepărtează uterul, cervixul (colul uterin), ovarele, toate structurile ce susțin uterul, și uneori, ganglionii limfatici; este indicată în tratamentul cancerului uterin, de col uterin sau al endometriozei.
Mai multe detalii despre histerectomie, dar și despre impactul pe care această intervenție îl poate avea asupra psihicului, aflați urmărind emisiunea DE VORBĂ CU DOCTORUL cu Consuela Bălașa.