Acasă Editoriale Sănătate Hipertensiune...

Hipertensiunea arterială, ucigașul silențions

Hipertensiunea arterială, ucigașul silențions. Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate pe care o au în special vârstnicii. Dar este frecventă și în rândul tinerilor. Ea afectează 1 din 8 adulți cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Hipertensiunea arterială nu este întotdeauna ușor de depistat. Deoarece prezintă rareori simptome evidente care să ridice motive de îngrijorare. Este, mai degrabă, o „boală tăcută”, care poate duce la afecțiuni severe, unele cu potențial fatal.

Hipertensiunea arterială și țările cu venituri mici

Din 1990 și până în 2019 numărul total al persoanelor cu hipertensiune arterială, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani s-a dublat. Numărul ajungând de la aproximativ 331 milioane de femei și aproximativ 317 milioane de bărbați, la 626 milioane de femei și 652 milioane de bărbați din întreaga lume. Mai mult decât atât, incidența hipertensiunii este mai ridicată în țările cu venituri mici și medii, comparativ cu țările dezvoltate.

Concluziile provin dintr-un studiu realizat de Imperial College of London și publicat în The Lancet. Rezultatele au indicat că 82% din totalul pacienților cu hipertensiune provin din țări cu venituri medii și mici. În analiză au fost incluse date provenind de la 104 milioane de oameni, din 184 de țări de pe întregul glob.

Ce spune autorul studiului?

„La aproape jumătate de secol după ce am început să tratăm hipertensiunea. Afecțiune ușor de diagnosticat și care nu impune costuri crescute. Faptul că există încă anumite cazuri care nu sunt depistate și tratate corespunzător reprezintă eșec din punct de vedere al sănătății publice” – afirmă Prof. Majid Ezzati, autor al studiului și Profesor la Global Environmental Health, School of Public Health, Imperial College London.

„Pentru a putea încetini epidemia în creștere a hipertensiunii arteriale în țări cu venituri mici și medii, trebuie finanțate și implementate politici care să permită populațiilor din țările sărace să aibă acces la alimente sănătoase – în special reducând conținutul de sare și făcând fructele și legumele mai accesibile din punct de vedere financiar – precum și politici care să încurajeze îmbunătățirea depistării HTA și să asigure accesul neîntrerupt la medicamentele potrivite” – continua Prof. Ezzati.

Ce nu știai despre hipertensiunea arterială?

  • Oamenii care suferă de hipertensiune arterială sunt predispuşi la infarct miocardic, ictus cerebral, insuficienţă renală şi orbire.
  • Potrivit reprezentantului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Jarno Habicht, un cetăţean european consumă în medie 9 grame de sare pe zi. În condiţiile în care cantitatea maximă de sare necesară zilnic organismului e de 5 grame.
  • Reprezentantul OMS mai spune că prin renunţarea la consumul de brânzeturi sărate şi de murături putem reduce de două ori riscul de apariţie a hipertensiunii arteriale.
  • Din datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii reiese că anual mor în jur de 9 milioane de oameni, din cauza complicaţiilor apărute de pe urma hipertensiunii arteriale.

ULTIMELE ARTICOLE

Alaturi de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...

Pericolul alegerilor prez...

Pericolul alegerilor prez...