Circa 50% din populație, va suferi de probleme legate de hemoroizi într-un anumit moment al vieții. Majoritatea pacienților diagnosticați cu boala hemoroidală prezintă doar simptome ușoare care pot fi tratate cu preparate topice ce nu necesită prescripție medicală. De obicei, pacienții solicită tratament atunci când simptomele exacerbează și nu pot fi ținute sub control. Boala hemoroidală poate fi confundată, în mod frecvent, cu fisurile anale, din această cauză este recomandată evaluarea medicală și este contraindicată automedicația.
CAUZE:
1. Modul de viată joaca un rol important în declanșarea crizelor hemoroidale
2. Călătoriile îndelungate cu mașina
3. Perioada premergătoare ciclului menstrual
4. Lipsa de exerciții fizice sunt factori care favorizează apariția hemoroizilor.
5. Factorul ereditar este de asemenea prezent în mod frecvent
6. STRESUL
TRATAMENT:
Tratamentul chirurgical este indicat începând cu stadiul 2 de boală, în caz de eșec al tratamentului local, adică al cremelor aplicate în zona anală sau perianală.
Medicul propune pacienților, care trec de stadiul 1 de boală, un tratament minim invaziv chirurgical reprezentat de cura chirurgicală a colapsului hemoroidal intern cu stepler. Este un tratament inovativ.
PREVENȚIE:
Asigurarea unui tranzit normal, respectiv un scaun de consistență normală, prin alimentație cu aport crescut în fibre, fără condimente și alcool, precum și consumul de minim 2l lichide pe zi și evitarea sedentarismului sunt, de obicei, factori care ameliorează simptomatologia, în special a sângerărilor și mai ales în cazul hemoroizilor de grad 1-2.
Măsurile de igienă locală cu baie călduță după fiecare scaun sunt, de asemenea, importante. Un regim alimentar adecvat, evitând condimentele, muștarul, excesul de alcool, precum și lupta împotriva constipației printr-o alimentație bogata în fibre vegetale, în cantități suficiente, sunt așadar reguli de bază pentru o prevenție eficientă.
Este, adesea, util ca micul dejun să conțină alimente bogate în fibre astfel încât să se poată regla tranzitul prin alimentație, fără medicamente. Nu uitați de activitatea fizica regulată: mersul pe jos, jogging, înot, gimnastică.