miercuri, septembrie 18, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Harababură în spitalele din România! Cine are grijă de pacienții non-COVID?

Harababură în spitalele din România! Cine are grijă de pacienții non-COVID?

Odată cu sosirea sezonului rece va crește numărul virozelor respiratorii și al gripelor, care vor fi mult mai greu de controlat în contextul pandemiei de coronavirus, spun medicii din România.

Problema apare atunci când anumiți pacienți cu viroze au nevoie de internare în spital. Singurii doctori autorizați să-i trateze sunt cei de la infecțioase, însă tocmai aceste unități medicale nu mai au locuri libere din pricina bolnavilor de Covid-19.

Medicii susțin că este nevoie de un ordin al Ministerului Sănătății pentru ca și alte spitale, în afara celor de boli infecțioase, să poată trata pacienți cu viroze sau gripe.

Potrivit dr. Voichița Lăzureanu, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, bolnavii care nu au legătură cu infectarea cu Covid-19 ar trebui redirecționați spre alte unități medicale din jur.

”O să fie o mare problemă pentru că nu mai avem capacitate de cazare şi pentru pacienţii non-COVID, în măsura în care pacienţii COVID-19 sunt atît de mulţi nou depistaţi în fiecare zi. Şi mulţi dintre ei sunt cu forme severe.

Cu mare probabilitate, va trebui să ne ajutăm de colegii noştri de boli interne, de la Spitalul Judeţean, de la Spitalul Municipal, de la Spitalul de Copii”, a declarat acesta, potrivit Mediafax.

De cealaltă parte, managerul Spitalului Județean Timișoara spune că, din punct de vedere procedural, ei nu sunt autorizați să trateze astfel de cazuri care intră doar sub incidenta Spitalelor de boli infecțioase.

”Noi, ca şi spital, nu suntem autorizaţi să tratăm boli infecţioase, cum ar fi cazurile simple de gripă, chiar şi cele complicate, cazurile de boli infecţioase, de meningite, encefalite.

Nu există la nivel naţional un cadru legal, care să reglementeze tratarea acestor cazuri în alte spitale, în afara celor de boli infecţioase.

Şi chiar dacă am fi dispuşi, nu am putea să facem acest lucru, pentru că nu suntem autorizaţi”, explică Raul Pătraşcu, managerul de la Județean, pentru sursa citată.

ULTIMELE ARTICOLE

Despre bani cu copiii noștri

Despre bani cu copiii noștri. Trăim într-o lume în continuă schimbare, unde deciziile economice și financiare influențează în mod direct calitatea vieții. Astfel educația...

Adoptarea unui stil de viață economic sănătos

Adoptarea unui stil de viață economic sănătos. În contextul actual, marcat de instabilitate economică și de creșterea costurilor vieții, adoptarea unui stil de viață...

De ce e bine să mâncăm castraveți?

De ce e bine să mâncăm castraveți? Castraveții sunt legume răcoritoare și hidratante. Sunt apreciate pentru versatilitatea lor în bucătărie și pentru numeroasele beneficii...

Astmul și prevenirea apariției sale

Astmul și prevenirea apariției sale. Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii. Este caracterizată prin inflamația și îngustarea acestora, care duce la dificultăți...