Heiko Maas, ministrul de externe german s-a deplasat marţi la Atena pentru a ajuta la detensionarea disputei teritoriale dintre Grecia şi Turcia.
În opinia ministrului, aceste ţări, prin ceea ce fac, „se joacă cu focul” în Mediterana, transmite dpa, potrivit Agerpres.
Ministerul turc al Apărării a anunţat luni organizarea unor „exerciţii militare de tranziţie” cu „nave turce şi aliate” marţi, la sud de Insula Creta.
Presa turcă a prezentat acest anunţ drept o ”ripostă” dată Atenei, care a emis tot luni o notă maritimă (Navtex) în vederea efectuării unui exerciţiu militar de antrenament comun cu aviaţia Emiratelor Arabe Unite (EAU) în aceeaşi zonă, în perioada 25-27 august.
„Ceea ce avem nevoie acum, categoric şi imediat, este să vedem semne ale unei detensionări şi o disponibilitate pentru dialog”, a spus Maas – a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene – după o întrevedere cu omologul său grec Nikos Dendias.
Zăcămintele de gaz din Mediterana au amplificat tensiunile între Ankara și Atena
Descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a sporit apetitul ţărilor riverane şi a suscitat tensiuni între Ankara şi Atena, care îşi dispută unele zone maritime.
Semn că situaţia este una tensionată, o navă greacă şi o navă turcă au intrat săptămâna trecută în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia şi unde Turcia a desfăşurat nave de război, potrivit unei surse militare greceşti.
Temându-se că va fi exclusă de la împărţirea imenselor rezerve de gaze naturale din regiune, Ankara a desfăşurat astfel, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea Europei.
Însoţit de nave militare, vasul turc Oruc Reis desfăşoară activitate de explorare în apropiere de insula Cipru. Agenţia de presă turcă Anadolu a relatat că această activitate va continua până la 27 august.
Grecia a respins posibilitatea de a discuta cu Turcia atât timp cât misiunea navei Oruc Reis continuă.
Luni seară, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a adoptat o poziţie fermă, afirmând:
„Turcia nu va face nici măcar un pas înapoi în privinţa activităţilor vasului nostru Oruc Reis şi a forţelor navale care îl însoţesc. De-acum Grecia este cea responsabilă de cea mai mică îngrijorare în regiune.”
În cursul serii de marţi, Heiko Maas urmează să se întâlnească, la Ankara, cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.
Acest demers al şefului diplomaţiei germane are loc înaintea unei conferinţe a miniştrilor de externe din UE, prevăzută pentru joi şi vineri la Berlin.