joi, februarie 29, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Grecia și Turcia la un pas de conflict în Mediterana

Grecia și Turcia la un pas de conflict în Mediterana

Heiko Maas, ministrul de externe german s-a deplasat marţi la Atena pentru a ajuta la detensionarea disputei teritoriale dintre Grecia şi Turcia.

În opinia ministrului, aceste ţări, prin ceea ce fac, „se joacă cu focul” în Mediterana, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Ministerul turc al Apărării a anunţat luni organizarea unor „exerciţii militare de tranziţie” cu „nave turce şi aliate” marţi, la sud de Insula Creta.

Presa turcă a prezentat acest anunţ drept o ”ripostă” dată Atenei, care a emis tot luni o notă maritimă (Navtex) în vederea efectuării unui exerciţiu militar de antrenament comun cu aviaţia Emiratelor Arabe Unite (EAU) în aceeaşi zonă, în perioada 25-27 august.

„Ceea ce avem nevoie acum, categoric şi imediat, este să vedem semne ale unei detensionări şi o disponibilitate pentru dialog”, a spus Maas – a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene – după o întrevedere cu omologul său grec Nikos Dendias.

Zăcămintele de gaz din Mediterana au amplificat tensiunile între Ankara și Atena

Descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a sporit apetitul ţărilor riverane şi a suscitat tensiuni între Ankara şi Atena, care îşi dispută unele zone maritime.

Semn că situaţia este una tensionată, o navă greacă şi o navă turcă au intrat săptămâna trecută în coliziune într-o zonă revendicată de Grecia şi unde Turcia a desfăşurat nave de război, potrivit unei surse militare greceşti.

Temându-se că va fi exclusă de la împărţirea imenselor rezerve de gaze naturale din regiune, Ankara a desfăşurat astfel, pe 10 august, nave de război într-o zonă revendicată de Grecia, provocând îngrijorarea Europei.

Însoţit de nave militare, vasul turc Oruc Reis desfăşoară activitate de explorare în apropiere de insula Cipru. Agenţia de presă turcă Anadolu a relatat că această activitate va continua până la 27 august.

Grecia a respins posibilitatea de a discuta cu Turcia atât timp cât misiunea navei Oruc Reis continuă.

Luni seară, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a adoptat o poziţie fermă, afirmând:

„Turcia nu va face nici măcar un pas înapoi în privinţa activităţilor vasului nostru Oruc Reis şi a forţelor navale care îl însoţesc. De-acum Grecia este cea responsabilă de cea mai mică îngrijorare în regiune.”

În cursul serii de marţi, Heiko Maas urmează să se întâlnească, la Ankara, cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.

Acest demers al şefului diplomaţiei germane are loc înaintea unei conferinţe a miniştrilor de externe din UE, prevăzută pentru joi şi vineri la Berlin.

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...