Mulți șefi de stat și de guvern din Occident, care ar fi venit cu siguranță, au fost de asemenea absenți, ținuți la distanță de prăpastia produsă în relațiile est-vest de invadarea Ucrainei de către Putin, în februarie.
În schimb, ruși de rând au trecut de la ora 10 a.m. (07.00 GMT) pe lângă sicriul deschis al laureatului Nobel pentru pace.
Asta în contextul în care în 2007, fostul președinte rus Boris Elțin, care a jucat un rol esențial în a-l îndepărta pe Gorbaciov în timp ce Uniunea Sovietică s-a destrămat și mai târziu l-a ales pe Putin drept succesorul său, a avut parte de zi națională de doliu și funeralii de stat în catedrala principală a Moscovei.
După ceremonie, Gorbaciov a fost înmormântat ca Elțîn în cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de adorata sa soție Raisa.
Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani.
Prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Putin și-a exprimat profundele condoleanțe.
Mai mult, în această dimineață, liderul de la Moscova a anunțat că trimite o telegramă de condoleanțe rudelor lui Gorbaciov.
El a anunțat încetarea activităților sale în calitate de președinte, după semnarea Acordurilor de la Belovezhskaya în decembrie 1991.
După demisie, Gorbaciov a creat Fundația Internațională pentru Studii Socio-Economice și Politice (Fundația Gorbaciov), Crucea Verde Internațională, a fondat Forumul pentru Noua Politică și a fost unul dintre inițiatorii creării Forumului Laureaților Premiului Nobel pentru Pace.