8.5 C
București
vineri, 1 iulie 2022
Acasă Editoriale Actualitate GEORGIANA, mămica disperată din cătunul părăsit

GEORGIANA, mămica disperată din cătunul părăsit

Avem grijă de semenii noștri? Cât de mult ne pasă atunci când auzim despre oameni nevoiași, despre copii care aleargă desculți pentru că nu au ce încălța, despre mame care nu mănâncă nimic toată ziua pentru că singura pâine pe care o au este pentru cei mici?

 

Ne pasă? Și dacă da, facem ceva pentru asta? Te-ai gândit vreodată că o pereche de pantofi, de care copilul tău s-a plictisit, poate însemnă o minune pentru un altul?

Noi ne-am gândit! A7TV își dorește să fie mereu alături de cei care strigă după ajutor.

Un astfel de caz a fost prezentat ieri, 20 ianuarie, în cadrul emisiunii FRESH ACCES.

Monica Georgiana Voicu și familia ei sunt singurii locuitori din Băicănești, un cătun aflat în vârful unui deal abrupt.

Singura legătură cu civilizația se face trecând un pod care se clatină peste râul Vărbilau, apoi urcând dealul la pas. Când plouă, drumul devine imposibil de parcurs.

A7TV, în Băicănești

”Am ajuns acolo într-o dimineață, noroiul era înghețat, așa că urcarea a fost posibilă, însă la coborâre, când deja ieșise soarele și se încălzire, am alunecat, ne-am înnămolit și am făcut de doua ori mai mult decât la dus”, mi-a spus Alina Dumitru, realizator A7TV

”Andrei, frățiorul Georgianei, are 7 ani și străbate drumul zilnic când merge la școală în comuna Vărbila.

Când am coborât din mașină, pe pod trecea, cu o butelie de gaz pe umăr, fratele mai mare al Georgianei care le ajută schimbând butelia sau ducându-le apa din când în când.

Nu au apă potabila. Este un puț la câțiva de metri de casă, dar apa nu a mai fost curățată de zeci de ani.

Când ne pregăteam să trecem podul, în frunte cu doamna Maria, ghidul nostru care ne-a contactat, un câine vagabond a sărit la o femeie. Era poștărița, a țipat, ne-am îngrozit văzând scena.

Se adunaseră mulți vecini la porți că deh, venise televiziunea, dar nimeni nu îndrăznea să facă ceva, câinele era fioros.

Dintre toți, Marian Olteanu, cameramanul nostru a sărit să-l alunge. Ne-am simțit mândri și în siguranță. Dacă aveam să ne întâlnim și cu porcii mistreți, despre care ne-a zis doamna Maria că umblă pe deal, aveam mari șanse să-i intimidăm.

După 20 de minute de urcat, în care ne minunam că în 2021 există un loc în care doar asa se ajunge, am nimerit pe ulița cătunului părăsit.

Georgiana ne aștepta în poartă pentru că știa de la fratele ei mai mare că urma să venim. Nu are internet acolo, așa că, nu am putut comunica direct”, și-a continuat Alina povestirea.

 

Copilașul Georgianei are 2 ani și câteva luni și suferă de colestoma. Este dependent de o punguță prinsă pe burtă care trebuie schimbată zilnic, în condiții de igiena riguroasă.

 

Ce ați găsit acolo?

”Am găsit curățenie, puritate, singurătate și multa sărăcie! Georgiana ne-a mărturisit că gătește adesea cu apă de ploaie! Când drumul devine inaccesibil din cauza ploii, familia rămâne blocată pe deal, în cătun, zile întregi”

Căsuța în care locuiesc e o cocioaba cu 2 camere. Ne povestește mama Georgianei că atunci când ele au locuit cu chirie în Ploiești, deoarece munceau la restaurant în oraș, casa a fost vandalizată și li s-a furat tot, inclusiv șifonierul.

Geamurile au fost sparte. Venirea pe lume a lui Sebastian le-a determinat să întrerupă munca pentru că băiețelul s-a născut cu malformație la stomac, iar Georgiana a ieșit din spital cu o anemie severă. Așa s-au întors la casa părintească și au mai găsit doar pereții și acoperișul.

 

”Vecinii din Vărbilău și foștii colegi de muncă ai Georgianei i-au ajutat fiecare cu ce a putut, astfel încât fiecare dintre cele 2 camere are câte un pat, câte o masa, au pus geamuri, au căpătat haine, vase în care să gătească, paturi și ce mai aveau nevoie pentru a-și duce traiul de pe o zi pe alta.

Georgiana a fost chef la bucătăria unui restaurant înainte să nască. Locuia cu chirie în Ploiești unde avea duș, apă caldă… A fost plecată și în Anglia la muncă. Și acolo avea condiții. Îi curg lacrimile șiroaie și îmi spune că uneori își imaginează cum își face baie într-o cadă.

Visează să aibă o cameră pentru Sebastian cu pereții albaștri, culoarea lui preferata.

Anul acesta Sebastian se operează de colostoma și va deveni un băiețel complet refăcut. Vorbește, merge, râde mai puțin, probabil nu are multe motive de bucurie.

Tot ce-și dorește familia Georgianei este un loc în comuna Vărbilău unde să își construiască o căsuță. Doamna Maria spune ca au transmis la primărie că doresc să stea de vorbă cu primarul și să depună o cerere pentru a primi pământ.”, ne-au mărturisit colegii noștri, cu ochii în lacrimi.

Doamna Maria Stanciu este îngerul din comuna Vărbilău. Ajuta pe toată lumea fără sa primească nimic în schimb. Se hrănește cu bucuria semenilor ei.

1 COMENTARIU

  1. Doamne ajuta dragilor,
    M-a impresionat mult cazul Georgianei…Va mulțumesc pentru initiativa voastră inimoasă…As dori sa o ajut si eu cu o donație in bani sau în alt mod pentru operația lui Sebastian. Lasati-mi va rog o adresă de-a lor nu știu, un număr de telefon ceva…Maica Domnului să ne ocrotească 🙏!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Ministrul Mediului: Interzicerea motoarelor clasice în România ar distruge industria auto

România se află printre țările care s-au opus propunerii de a se interzice vânzarea mașinilor cu motoare clasice noi și cere un răgaz sau...

Câciu: ”Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este una dintre priorităţi”

Ministrul Finanțelor a declarat că toate cele patru jaloane şi ţinte asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru primul semestru din...

A sosit primul cod roșu de caniculă din această vară!

Prima lună de vară aproape s-a încheiat însă căldura nu este nici pe departe la final. Deși au mai fost și perioade în care...

De ce să alegi un laptop sh și care sunt cele mai întâlnite mituri despre acest produs

Există persoane care ezită sa facă o achizitie atunci când văd o ofertă la un laptop second hand, chiar dacă este vorba de un...