luni, iulie 15, 2024
Acasă Editoriale Actualitate GEORGIANA, mămica disperată din cătunul părăsit

GEORGIANA, mămica disperată din cătunul părăsit

Avem grijă de semenii noștri? Cât de mult ne pasă atunci când auzim despre oameni nevoiași, despre copii care aleargă desculți pentru că nu au ce încălța, despre mame care nu mănâncă nimic toată ziua pentru că singura pâine pe care o au este pentru cei mici?

 

Ne pasă? Și dacă da, facem ceva pentru asta? Te-ai gândit vreodată că o pereche de pantofi, de care copilul tău s-a plictisit, poate însemnă o minune pentru un altul?

Noi ne-am gândit! A7TV își dorește să fie mereu alături de cei care strigă după ajutor.

Un astfel de caz a fost prezentat ieri, 20 ianuarie, în cadrul emisiunii FRESH ACCES.

Monica Georgiana Voicu și familia ei sunt singurii locuitori din Băicănești, un cătun aflat în vârful unui deal abrupt.

Singura legătură cu civilizația se face trecând un pod care se clatină peste râul Vărbilau, apoi urcând dealul la pas. Când plouă, drumul devine imposibil de parcurs.

A7TV, în Băicănești

”Am ajuns acolo într-o dimineață, noroiul era înghețat, așa că urcarea a fost posibilă, însă la coborâre, când deja ieșise soarele și se încălzire, am alunecat, ne-am înnămolit și am făcut de doua ori mai mult decât la dus”, mi-a spus Alina Dumitru, realizator A7TV

”Andrei, frățiorul Georgianei, are 7 ani și străbate drumul zilnic când merge la școală în comuna Vărbila.

Când am coborât din mașină, pe pod trecea, cu o butelie de gaz pe umăr, fratele mai mare al Georgianei care le ajută schimbând butelia sau ducându-le apa din când în când.

Nu au apă potabila. Este un puț la câțiva de metri de casă, dar apa nu a mai fost curățată de zeci de ani.

Când ne pregăteam să trecem podul, în frunte cu doamna Maria, ghidul nostru care ne-a contactat, un câine vagabond a sărit la o femeie. Era poștărița, a țipat, ne-am îngrozit văzând scena.

Se adunaseră mulți vecini la porți că deh, venise televiziunea, dar nimeni nu îndrăznea să facă ceva, câinele era fioros.

Dintre toți, Marian Olteanu, cameramanul nostru a sărit să-l alunge. Ne-am simțit mândri și în siguranță. Dacă aveam să ne întâlnim și cu porcii mistreți, despre care ne-a zis doamna Maria că umblă pe deal, aveam mari șanse să-i intimidăm.

După 20 de minute de urcat, în care ne minunam că în 2021 există un loc în care doar asa se ajunge, am nimerit pe ulița cătunului părăsit.

Georgiana ne aștepta în poartă pentru că știa de la fratele ei mai mare că urma să venim. Nu are internet acolo, așa că, nu am putut comunica direct”, și-a continuat Alina povestirea.

 

Copilașul Georgianei are 2 ani și câteva luni și suferă de colestoma. Este dependent de o punguță prinsă pe burtă care trebuie schimbată zilnic, în condiții de igiena riguroasă.

 

Ce ați găsit acolo?

”Am găsit curățenie, puritate, singurătate și multa sărăcie! Georgiana ne-a mărturisit că gătește adesea cu apă de ploaie! Când drumul devine inaccesibil din cauza ploii, familia rămâne blocată pe deal, în cătun, zile întregi”

Căsuța în care locuiesc e o cocioaba cu 2 camere. Ne povestește mama Georgianei că atunci când ele au locuit cu chirie în Ploiești, deoarece munceau la restaurant în oraș, casa a fost vandalizată și li s-a furat tot, inclusiv șifonierul.

Geamurile au fost sparte. Venirea pe lume a lui Sebastian le-a determinat să întrerupă munca pentru că băiețelul s-a născut cu malformație la stomac, iar Georgiana a ieșit din spital cu o anemie severă. Așa s-au întors la casa părintească și au mai găsit doar pereții și acoperișul.

 

”Vecinii din Vărbilău și foștii colegi de muncă ai Georgianei i-au ajutat fiecare cu ce a putut, astfel încât fiecare dintre cele 2 camere are câte un pat, câte o masa, au pus geamuri, au căpătat haine, vase în care să gătească, paturi și ce mai aveau nevoie pentru a-și duce traiul de pe o zi pe alta.

Georgiana a fost chef la bucătăria unui restaurant înainte să nască. Locuia cu chirie în Ploiești unde avea duș, apă caldă… A fost plecată și în Anglia la muncă. Și acolo avea condiții. Îi curg lacrimile șiroaie și îmi spune că uneori își imaginează cum își face baie într-o cadă.

Visează să aibă o cameră pentru Sebastian cu pereții albaștri, culoarea lui preferata.

Anul acesta Sebastian se operează de colostoma și va deveni un băiețel complet refăcut. Vorbește, merge, râde mai puțin, probabil nu are multe motive de bucurie.

Tot ce-și dorește familia Georgianei este un loc în comuna Vărbilău unde să își construiască o căsuță. Doamna Maria spune ca au transmis la primărie că doresc să stea de vorbă cu primarul și să depună o cerere pentru a primi pământ.”, ne-au mărturisit colegii noștri, cu ochii în lacrimi.

Doamna Maria Stanciu este îngerul din comuna Vărbilău. Ajuta pe toată lumea fără sa primească nimic în schimb. Se hrănește cu bucuria semenilor ei.

1 COMENTARIU

  1. Doamne ajuta dragilor,
    M-a impresionat mult cazul Georgianei…Va mulțumesc pentru initiativa voastră inimoasă…As dori sa o ajut si eu cu o donație in bani sau în alt mod pentru operația lui Sebastian. Lasati-mi va rog o adresă de-a lor nu știu, un număr de telefon ceva…Maica Domnului să ne ocrotească 🙏!

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...