miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă Editoriale Actualitate George Floyd este înmormântat astăzi. Ce au declarat rudele?

George Floyd este înmormântat astăzi. Ce au declarat rudele?

Astăzi, 9 iunie vor avea loc funeraliile lui George Floyd, bărbatul de culoare care a murit în timp ce era arestat de poliție la Minneapolis.

Înmormântarea are loc la mai bine de două săptămâni de la cumplitele fapte ce au readus la suprafață tensiuni latente și au generat proteste de amploare care zguduie societatea americană și marchează o revigorare a luptei antirasism în întreaga lume.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui George Floyd a fost dus luni la Houston, orașul unde a copilărit George Floyd și a fost depus la biserica The Fountain of Praise.

George Floyd va fi înmormântat alături de mama sa.

Mii de oameni au stat la coadă, ore întregi, cu respectarea distanțării fizice, și au venit să-i aducă un ultim omagiu bărbatului a cărui moarte a declanșat cele mai ample proteste față de rasism și față de brutalitatea poliției din ultimii zeci de ani în Statele Unite.

Sursa aljazeera.com

Printre cei care au venit la biserică s-au numărat frații lui, lideri ai comunității afro-americane, dar marea majoritate au fost oameni simpli, care nici măcar nu-l cunoscuseră pe George Floyd, însă au fost impresionați de povestea lui și au venit pentru a-și arăta respectul față de un simbol al luptei antirasism.

„A fost un uriaș blând. I-a fost luată viața când nu ar fi trebuit”, a declarat Philonise Floyd, fratele lui George Floyd.

„Să vă spun ceva. Dacă cineva i-ar fi spus că trebuie să-și sacrifice viața ca să aducă lumea împreună, știindu-l pe el, știu că ar fi făcut asta”, a spus și Terrence Floyd, alt frate al lui George Floyd.

https://www.a7tv.ro/george-floyd-ultimele-20-de-minute-de-viata/

Oamenii au avut voie numai cu măști de protecție în biserică și nu au putut să stea mai mult de 10 secunde în fața catafalcului.

La două săptămâni de când George Floyd a murit după ce un polițist a stat cu genunchiul pe gâtul lui, demonstrațiile din SUA continuă.

Nu mai sunt neapărat despre bărbatul de 46 de ani, dar numele lui este folosit ca un simbol care să unească societatea împotriva rasismului, discriminării și violenței.

„Mărșăluim și protestăm ca să obținem dreptate pentru George Floyd și mai mult decât atât.
Oamenii noștri au fost discriminați rasial, subevaluați, subminați, lipsiți de privilegii, judecați rasial și tot așa, chiar mai mult.
Suntem aici deoarece ne unim cu toții pentru justiție, pentru justiție socială. Avem nevoie de schimbări legislative”, a explicat un participant la proteste.

Între timp, democrații din Congresul american au prezentat un proiect de lege pentru combaterea brutalității poliției.

Persoanele prezente la conferință, în frunte cu Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, au îngenuncheat în tăcere timp de aproape nouă minute, cât a durat agonia bărbatului de culoare sub genunchiul poliţistului alb care voia să-l aresteze.

Incidentul a avut loc la 25 mai, în fața unui magazin, iar filmările apărute în spațiul public îl arătau pe polițistul alb, Dereck Chauvin, ținându-și genunchiul pe gâtul victimei, deși George Floyd spune că nu mai poate să respire.

Între timp, polițistul în vârstă de 44 de ani a fost arestat și acuzat de omor, iar cuvintele „I can’ breathe” (Nu pot să respir) au devenit simbolul protestelor antirasiale desfășurate sub sloganul „Black Lives Matter”.

https://www.a7tv.ro/cine-este-derek-chauvin-politistul-care-va-fi-acuzat-de-omor-cu-intentie/

La Minneapolis, orașul în care George Floyd și-a pierdut viața, consiliul local de acolo și-a exprimat intenția de a destructura cu totul departamentul de poliție.

Primarul orașului nu este de acord, însă promite o reformă profundă.

Jacob Frey – primarul din Minneapolis: „Știm că poliția a fost o structură care a cauzat mult rasism și inegalități sistemice în comunitățile noastre, iar acum avem ocazia să folosim această energie, să folosim furia și tristețea ca să obținem un rezultat”.

SourceDigi24

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...