Umilința este mama tuturor virtuților; puritate, caritate și ascultare, spunea Maica Tereza. Mai este ea valabiliă în generația selfish din zilele noastre? Nu cumva crizele din toate domeniile vieții actuale se datorează interesului exagerat pentru sine și dezinteresului aproape total față de cei din jur?
Umilința oamenilor mari
Jose Mujica, președinte al Uruguayului între anii 2010-2015, a fost cel mai sărac președinte cunoscut vreodată. „Nu-mi schimb stilul de viață doar pentru că sunt președinte… Președintele este un funcționar public.”, spunea acesta.
Se aseamănă tare mult cu Nelson Mandela. Amândoi au suferit mulți ani în închisoare din cauza regimului, amândoi au condus o țară, amândoi se remarcă prin umilință. Mandela spunea: „Nu stau în fața voastră ca un profet, ci ca un umil servitor al poporului”.
„Umilința este mama tuturor virtuților; puritate, caritate și ascultare. În umilință devine dragostea noastră reală, devotată și arzătoare. Dacă ești umil, nimic nu te va atinge, nici lauda, nici rușinea, pentru că știi ce ești. Dacă ești învinuit, nu te descurajezi. Dacă ești lăudat, nu te îngâmfi”. (Maica Teresa din Calcutta)
Dacă toți aceștia, care au lăsat ceva semnificativ în urma lor, trăiesc în virtutea umilinței, cine suntem noi să trăim atât de absorbiți de sine? Ce valoare aduce egocentrismul vieților noastre și ce vom lăsa în urmă? Ne vom împlini oare menirea pentru care am fost aduși la existență?
Selfie, selfish versus umilința
Generația selfie-ului se poate foarte bine numi și generația selfish-ului. Nimic nu poate concura azi cu un selfie bun! La fiecare 10 secunde sunt încărcate pe Instagram 1000 selfie-uri și 93 milioane zilnic. Ce spune acest lucru? Că propria persoană este atât de importantă încât merită atenție aproape 100% în detrimentul celorlalți. Și se ridică întrebarea retorică: Cum ar putea supraviețui relațiile în asemenea condiții? Realitatea o spune fără cuvinte…
Crizele din toate domeniile vieții actuale se datorează probabil interesului exagerat pentru sine și dezinteresului aproape total față de cei din jur.
Cuvântul idiot, care sună atât de respingător în limba română (prost, tâmpit, cretin, imbecil, etc) are o istorie interesantă. În greacă, de unde a migrat acest cuvânt, avea cu totul altă însemnătate: idiotul era cel neimplicat în viața social-politică a societății, cel care nu se alia interesului general al confraților săi. Dacă dăm credit înțelesului original al cuvântului idiot, se pare că noi, generația selfie-ului, suntem o mare de idioți… Suntem strânși cu putere în brațele egocentrismului.
Să mai existe oare o soluție?
Umilința – virtute care ne dă sentimentul slăbiciunii personale, care reprimă în noi orice pornire de mândrie. La nivel intrapersonal, umilința presupune să ai o imagine corectă, echilibrată despre sine. La nivel interpersonal, umilința cere ca atenția să-ți fie îndreptată mai degrabă către cei din jur decât către sine.
La ce folosește umilința?
Cel mai important avantaj ar fi că întărește legăturile sociale, în mod special pe cele mai apropiate în care conflictul poate apărea ușor.
Unii cred că singura soluție pentru a cura sufletele suferinde de egocentrism, de narcisism, este aceea de a le determina să-și întoarcă privirile de la sine către cei din jur. Să practice umilința.
Exerciții de umilință:
- cunoaște-ți și acceptă-ți limitele.
- amintește-ți mereu că oricât de departe ai ajunge, este cineva care știe, este sau face puțin mai mult decât tine.
- fă cu mărinimie cele mai mici lucruri şi cu umilinţă lucrurile mari.
- fă astfel încât conversaţia ta să nu se învârtă în jurul persoanei tale.
- înalță-i pe cei de lângă tine, fă-i să se simtă valoroși.
Jennie Jerome, mama lui Winston Churchill, mărturisește că după ce a luat cina cu William Gladstone gândea că a întâlnit cel mai deștept om din Anglia, dar când l-a întâlnit pe Benjamin Disraeli, a simțit că ea este cea mai deșteaptă femeie din lume.
Probabil că aceasta este cea mai clară exprimare a umilinței: să dai credit și valoare, să pui un 10 pe fruntea celor pe care-i întâlnești, după cum frumos spunea John Maxwell. Cât de satisfăcătoare și productive pot deveni relațiile când ne tratăm semenii cu respect, încredere și interes.
Folosește-ți umilința, această „forță uriașă” (Dostoievski), pentru a-ți îndeplini menirea!
Articol realizat de Narcisa Ispas