vineri, septembrie 22, 2023
Acasă Emisiuni Alături de tine Gaslighting, cea mai dură formă de abuz

Gaslighting, cea mai dură formă de abuz

Abuzul psihologic este cea mai dură formă de abuz. Este un set de tehnici prin care abuzatorul, dorind să manipuleze victima, o determină să se îndepărteze de realitate. Sunt manipulări subtile, care sunt atât conștiente cât și inconștiente, cu rolul de a submina sănătatea mentală a victimei și o face să se îndoiască de realitate.

 

Ovidiu Yang- coach și terapeut, a fost invitat în platoul A7TV, la emisiunea “Alături de tine”, prezentată de Alina Ilioi-Mureșan pentru a determina cauzele, dar și remediile acestei forme de abuz psihologic.

 

Ce este gaslighting-ul?

 

Gaslightingul este o formă de abuz care se produce treptat și subtil.

Ovidiu Yang spune: “Poate fi făcut în mod conștient sau inconștient de către cineva și are rolul de a te îndepărta de la propria ta realitate, iar în final, persoana care este manipulată devine confuză.

Cel mai des este întâlnită această formă de abuz în relația de cuplu, unde bărbații aplică acest lucru mai mult decât femeile.

De multe ori simțim că este ceva neregulă cu abuzatorul, dar nu ne dăm seama despre ce este vorba.

Este o formă de manipulare a creierului, pentru că se modifică realitatea ta, dar ești convins că noua realitate este cea corectă.”

 

“Este o formă de abuz subtilă…”

 

Este recomandat să avem o stimă de sine ridicată. Dar ce facem când persoana de lângă noi nu ne apreciază la adevărata noastră valoare?

Oare gaslighting-ul este produs în mod conștient?

Terapeutul răspunde: ”Este o formă de abuz perfidă, subtilă, care uneori este conștientă, alteori inconștientă și se integrează în toate structurile umane, pentru că este aplicată încet, dar sigur și este periculoasă pentru că victima nu observă acest lucru”

 

Devii codependent în relație

 

Abuzatorul dorește să îndepărteze victima de toate persoanele din jur, practic să o izoleze.

”În calitate de victimă, o să ai impresia că acela este unicul univers în care poți să supraviețuiești, că oriunde vei merge nu vei fi bun de nimic, nu reușești și îți este teamă că nu vei fi acceptat de societate, pentru că personalitatea ta a dispărut”, adaugă Ovidiu Yang- coach și terapeut.

 

Gaslighting-ul este o formă de abuz atât de gravă încât îți poate schimba integral concepția despre viață și despre propria persoană.

Uneori, chiar dacă cunoști adevărul, ești tentat să crezi că te supraevaluezi, iar cealaltă persoană are dreptate.

În momentul în care se recunosc aceste forme de abuz, este recomandat să se ia inițiativă, deoarece, din cauza gaslighting-ului se poate ajunge la depresie sau chiar la suicid.

 

 

ULTIMELE ARTICOLE

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex. România va acorda drept de ședere soților de același sex ai cetățenilor...

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină. Într-o lume tot mai agitată și tulburată, este inevitabilă observarea declinului moral alarmant. Comportamentele destructive,...

Despre oboseala oculară

Despre oboseala oculară. Ochii sunt organe extrem de importante, reprezentând una dintre cele mai complexe și esențiale părți ale corpului uman, iar sănătatea ochilor...

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari. Impulsivitatea este acea tendință minunată de a acționa înainte de a gândi, a se aventura fără să cunoască...