joi, februarie 22, 2024
Acasă Emisiuni Substanțial Fosta șefă a casei de pensii despre pensiile speciale

Fosta șefă a casei de pensii despre pensiile speciale

Fosta șefă a casei de pensii, Doina Pârcălabu despre pensiile speciale. Ce se întâmplă cu pensiile românilor? Vor mai crește? Ce se întâmplă cu pensiile speciale, când vor fi tăiate? În emisiunea ”Substanțial” cu Adrian Călin, invitata a discutat depre aceste nelămuriri.

Actualizare în discuția despre pensii

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că a propus în coaliție impozitarea progresivă a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de 25.000 de lei brut, dar susține că nu s-a pus problema ca această măsură să fie aplicată și angajaților din sectorul privat.

„Vorbim de cumulul de salariul şi pensie specială. Vorbim numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, e normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului. În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii”, a spus Ciolacu.

„Eu cred că abordarea corectă e impozitarea suplimentară pe praguri. Aici va veni Ministerul Finanțelor cu o analiză”, a explicat el.

„Zona de privat nu a fost discutată. A fost vorba numai de veniturile de la statul român, dacă ești pensionar de la statul român și ești și angajat la stat”, a continuat el.

Fosta șefă a casei de pensii despre pensiile speciale

Doina Pârcălabu: Am lucrat în perioada în care s-a mai încercat reformarea sistemului de pensii. Adică în anul 2010 când toate pensiile au fost trecute într-un sistem unitar. În sensul că toate pensiile au fost recalculate și trecute pe principiul contributivității cum s-a familiarizat foarte multă lume. 

Atunci când toate pensiile au fost recalculate și s-au stabilit pe baza punctajului, așa cum se stabilește pentru cei mai mulți dintre români, Curtea Constituțională a venit și a spus că legile sunt constituționale, mai puțin pensiile magistraților. Pentru că pensiile acestea de serviciu au fost stabilite prin legi diferite. Pentru magistrați, legea privind statutul magistraților. Pentru grefieri o lege a lor. Pentru politicieni o altă lege.”

Aici poți urmări întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...