marți, septembrie 26, 2023
Acasă Business „Foarte mulți oameni nu fac nicio pregătire pentru criza financiară!”

„Foarte mulți oameni nu fac nicio pregătire pentru criza financiară!”

Cum să investim în afaceri

Ilias Papageorgiadis este un antreprenor grec stabilit în România din 2004. Presimțind criza financiară din 2008 cu câțiva ani înainte, a considerat că țara noastră, cea mai mare din Europa de sud-est, are potențial. Afacerea sa imobiliară are 3 atuuri importante:

 

  1. Românii sunt primii din Europa care își doresc proprietate

Românii nu concep să stea toată viața în chirie. Din acest punct de vedere, spune anreprenorul, românii se aseamănă cu grecii. Cele mai căutate orașe sunt marile centre: București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța.

 

  1. Cele mai mari investiții sunt în piața imobiliară

Investițiile în imobiliare sunt cele mai sigure. Totuși, mulți români investesc în criptomonede, ceea ce antreprenorului grec i se pare riscant. Oricum ar fi, antreprenorul ne recomandă să investim mai mult:

„Afacerile românilor sunt subinvestite. Sunt ca o vacă de muls. Ar trebui să se investească mai mult în ele. Dacă vrei să-ți micșorezi costurile, trebuie să investești.”

 

  1. Afacerile nișate sunt mai sigure

Cu modestie, antreprenorul recunoaște că nu se poate adresa tuturor, așa că se adresează doar unei anumite categorii de potențiali cumpărători, neextinzând afacerea mai mult decât poate gestiona. O altă măsură de precauție este că a mai dezvoltat și alte câteva afaceri mai mici.

„Nu consider că sunt suficient de inteligent ca să gestionez bine și la un nivel de calitate cum vreau eu 40 de agenți imobiliari din România, ci doar echipe foarte mici, care pot fi controlate ușor și la detaliu. Oferim un nivel ridicat de servicii, dar pentru mai puțini oameni. Pentru că nu suntem foarte expuși, nu vom avea probleme majore în criză. Totuși, pentru asta am dezvoltat mai multe afaceri: ca să nu depindem numai de una.”

Va fi o nouă criză

În orice caz, antreprenorul ale cărui previziuni de la începutul anilor 2000 legate de iminența crizei financiare s-au dovedit adevărate, ne îndeamnă să ne pregătim din nou:

„Criza va fi probabil majoră și, din păcate, observ că, pe plan personal, foarte mulți oameni sunt nepregătiți deși, declarativ, toată lumea este îngrijorată. Văd oameni care nu fac nicio pregătire pentru criză, nici pe plan financiar, nici pe plan mental. Din contră, cheltuiesc și mai mulți bani, gândindu-se doar la ziua de azi. Criza ne va schimba din nou. Dar nimeni nu știe cum va fi de data aceasta. Banii pompați în sistem sunt foarte mulți. Nimeni nu știe din ce țară va porni următoarea criză.”

Din fericire, există și o parte bună a crizei:

„Va fi o perioadă bună imediat după criză. Vor apărea oportunități de retehnologizare, de micșorare a costurilor și de creștere a eficienței.”

Pentru mai multe despre legătura dintre piața imobiliară și criza financiară, poți urmări integral emisiunea „Business la superlativ”,  mai jos:

 

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...