8.5 C
București
marți, 27 octombrie 2020
Acasă Articole Din culise Florin: Piramida lui Karpman (II)

Florin: Piramida lui Karpman (II)

Am vorbit cu Florin despre pericolul divorțului. El crede că:

„Momente propice de divorț sunt la orice pas. Nicio relație nu merge de la sine. Este nevoie de efort. Dar cele mai multe relații pot fi salvate, dacă ambii parteneri vor. Nimeni nu ar trebui să divorțeze înainte de a consulta un expert.”

Apoi l-am întrebat de dificultățile propriei sale relații. Mi-a povestit începutul acesteia.

O poveste de dragoste (aproape) perfectă…

Fuziunea dintre Florin și Oana, amândoi studenți când s-au cunoscut, a fost instantă. Nu doar datorită vârstei, cât complexelor psihologice. Ambii preluaseră câte un tipar comportamental din familia de proveniență. Dacă el urma – inconștient, desigur – modelul autoritar al tatălui, mai ales că era fratele cel mai mare, ea își asumase rolul de supusă, fiind sora cea mai mică. Având, deci, fiecare rolul deja învățat, au format cuplul perfect. Dar lucrurile nu aveau cum să rămână perfecte într-un tipar negativ, chiar dacă Oana nu se arăta deranjată că era tratată ca un copil căruia i se dau indicații la tot pasul. Ea, „rebelă” (îi plăcea să se machieze, să se vopsească, să poarte fuste scurte și să asculte… Celine Dion și Whitney Houston), și-a spus: „Oo, Dumnezeu mi-a pus mâna-n cap! Mi-a dat un înger să mă aducă pe calea cea bună!”.

Conform piramidei lui Karpman, el era atât persecutorul cât și salvatorul victimei sale, Oana.

Piramida lui Karpman

Retrospectiv, Florin spune cu regret:

„La 19 ani era doar o copilă care voia să-și trăiască viața.  Însă, fiind foarte rigid în îndeplinirea cerințelor religioase, i-am spus direct: ori cu distracțiile, ori cu mine… Cu siguranță nu se simțea valorizată, pentru că mereu îi transmiteam că e insuficientă, că mai are ceva de schimbat la ea.”

Educația salvează relația

Însă Florin a citit mult, s-a maturizat – și încă se maturizează – învățând cum să fie un partener mai bun. Deși tot intenții bune avea și la 19 ani, acum nu mai critică, manipulează sau șantajează. Cei doi se bucură împreună de o relație de cuplu armonioasă și de o familie fericită. Iată secretul pentru o relație puternică pe care l-a învățat pe propria piele:

„Să fii diferit nu înseamnă, automat, că ești greșit. Ca să funcționeze pe termen lung relația, e nevoie de respect reciproc și de focus pe lucrurile bune pe care le avem în comun, nu pe diferențe. De asemenea, e nevoie de o continuă disponibilitate de schimbare, mentalitatea de echipă, bunătate, puterea iertării și păstrarea echilibrului între interacțiunile pozitive și cele negative (mai exact, un raport de 5-1).”

Coach-ul este de părere că educația adevărată începe abia după școală. Și-ar dori ca tainele relațiilor să fie, totuși, învățate încă din timpul școlii, pentru că domeniul relațional este cel mai important domeniu din viața noastră și cel puțin 80% din problemele noastre pornesc de aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Italia, cuprinsă de proteste violente anti-restricții

Proteste de stradă în Torino și Milano din cauza noilor măsuri antipandemice! Acestea s-au transformat în confruntări cu poliția și atacuri violente ale mulțimii...

Care sunt motivele pentru care putem renunța la mască în aer liber?

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat luni modificarea legii care impune portul măștii în aer liber în anumite localități sau județe. Astfel, CNSU...

Avertizare OMS: ”Suntem mult în urma virusului în Europa”

Europa are nevoie de o 'accelerare serioasă' a luptei împotriva coronavirusului, iar lipsa capacităţii de depistare a contacţilor ar putea îndrepta boala şi mai...

27 OCTOMBRIE ÎN ISTORIE

Astăzi se împlinesc 82 de ani de la inaugurarea, pe 27 octombrie 1938, la Târgu Jiu, a sculpturii "Coloana fără sfârșit" (sau Coloana Infinitului)...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?