joi, iulie 18, 2024
Acasă Emisiuni Din culise Florin: Piramida lui Karpman (II)

Florin: Piramida lui Karpman (II)

Am vorbit cu Florin despre pericolul divorțului. El crede că:

„Momente propice de divorț sunt la orice pas. Nicio relație nu merge de la sine. Este nevoie de efort. Dar cele mai multe relații pot fi salvate, dacă ambii parteneri vor. Nimeni nu ar trebui să divorțeze înainte de a consulta un expert.”

Apoi l-am întrebat de dificultățile propriei sale relații. Mi-a povestit începutul acesteia.

O poveste de dragoste (aproape) perfectă…

Fuziunea dintre Florin și Oana, amândoi studenți când s-au cunoscut, a fost instantă. Nu doar datorită vârstei, cât complexelor psihologice. Ambii preluaseră câte un tipar comportamental din familia de proveniență. Dacă el urma – inconștient, desigur – modelul autoritar al tatălui, mai ales că era fratele cel mai mare, ea își asumase rolul de supusă, fiind sora cea mai mică. Având, deci, fiecare rolul deja învățat, au format cuplul perfect. Dar lucrurile nu aveau cum să rămână perfecte într-un tipar negativ, chiar dacă Oana nu se arăta deranjată că era tratată ca un copil căruia i se dau indicații la tot pasul. Ea, „rebelă” (îi plăcea să se machieze, să se vopsească, să poarte fuste scurte și să asculte… Celine Dion și Whitney Houston), și-a spus: „Oo, Dumnezeu mi-a pus mâna-n cap! Mi-a dat un înger să mă aducă pe calea cea bună!”.

Conform piramidei lui Karpman, el era atât persecutorul cât și salvatorul victimei sale, Oana.

Piramida lui Karpman

Retrospectiv, Florin spune cu regret:

„La 19 ani era doar o copilă care voia să-și trăiască viața.  Însă, fiind foarte rigid în îndeplinirea cerințelor religioase, i-am spus direct: ori cu distracțiile, ori cu mine… Cu siguranță nu se simțea valorizată, pentru că mereu îi transmiteam că e insuficientă, că mai are ceva de schimbat la ea.”

Educația salvează relația

Însă Florin a citit mult, s-a maturizat – și încă se maturizează – învățând cum să fie un partener mai bun. Deși tot intenții bune avea și la 19 ani, acum nu mai critică, manipulează sau șantajează. Cei doi se bucură împreună de o relație de cuplu armonioasă și de o familie fericită. Iată secretul pentru o relație puternică pe care l-a învățat pe propria piele:

„Să fii diferit nu înseamnă, automat, că ești greșit. Ca să funcționeze pe termen lung relația, e nevoie de respect reciproc și de focus pe lucrurile bune pe care le avem în comun, nu pe diferențe. De asemenea, e nevoie de o continuă disponibilitate de schimbare, mentalitatea de echipă, bunătate, puterea iertării și păstrarea echilibrului între interacțiunile pozitive și cele negative (mai exact, un raport de 5-1).”

Coach-ul este de părere că educația adevărată începe abia după școală. Și-ar dori ca tainele relațiilor să fie, totuși, învățate încă din timpul școlii, pentru că domeniul relațional este cel mai important domeniu din viața noastră și cel puțin 80% din problemele noastre pornesc de aici.

ULTIMELE ARTICOLE

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...