Invitatul emisiunii ”Știrea cea bună” cu Cornel Dărvășan, Florin Ianovici, jurist, teolog, psiholog și Președintele Fundației ”Viață și lumină”, ne vorbește despre dezamăgirea dintre oameni, dar și despre modul în care ne putem proteja pentru a evita un astfel de sentiment.
Este foarte important să învățăm din lucrurile care ni s-au întâmplat, dar și să avem o strategie de abordare a relațiilor, pentru a ști care este rolul omului de lângă noi.
Dezamăgirea este foarte mare atunci când avem anumite așteptări de la persoanele din jurul nostru, așteptări care nu sunt duse la capăt.
”Care este rolul omului de lângă noi? În ce calitate a ajuns el lângă noi?”, a spus Florin Ianovici.
Un alt aspect foarte important este să ne definim așteptările și să ne dăm seama de rolul pe care îl joacă oamenii din viața noastră.
Există trei categorii de oameni pe care îi avem în jurul nostru.
PARTIZANII
Din prima categorie fac parte partizanii. Partizanii sunt acei oameni care se unesc numai atunci când există o cauză comună pentru care luptă.
Partizanii nu au niciodată o relație de viitor, pentru că ei se rezumă numai la lupta pe care o au în acel moment. Ei nu dezvoltă niciodată o relație de prietenie.
”Suntem împreună câtă vreme suntem împotriva cuiva”, gândesc partizanii.
Dezamăgirea face parte din fiecare dintre noi, mai ales în momentul în care începem să ne maturizăm. Nicio persoană nu își poate pune o ”carapace”, pentru a se feri de o posibilă dezamăgire.
ASOCIAȚII
Din a doua categorie de oameni fac parte asociații, care stau în jurul nostru doar pentru interesul lor și pentru a se folosi de poziția și statutul unui om.
Asociații stau lângă noi atunci când au ceva de câștigat de pe urma noastră. Ne sprijină și ne încurajează doar pentru că le place ceea ce producem, nu pentru că ne iubesc.
”Oamenii se asociază cu tine pentru că reprezinți ceva, pentru că îi pui pe ei în lumină și pentru că ești o rampă de lansare”, a mai spus invitatul.
PRIETENII
Din ultima categorie de oameni și cea mai importantă, fac parte prietenii. Prietenii sunt cei care rezonează cu noi, sunt cei care ne iubesc pentru ceea suntem.
Invitatul nostru vă provoacă să vă gândiți ce înseamnă pentru voi prietenia adevărată. Să vă gândiți la cei de lângă voi și să îi repartizați într-una din cele trei categorii: partizani, asociați sau prieteni. Acest lucru ne ajută să redimensionăm modul în care privim prietenia.
”Prietenia se fundamentează pe împărtășirea suferinței și a durerii, în momentul în care cineva te ascultă și e alături de tine și în fața căruia nu îți este greu să fii vulnerabil”, a mai spus invitatul.
Emisiunea integrală o puteți urmări și pe canalul nostru de YouTube: