marți, septembrie 26, 2023
Acasă Editoriale Stil de viață Fisticul în lumina reflectorului

Fisticul în lumina reflectorului

Fisticul în lumina reflectorului și beneficiile sale asupra organismului. Fructele de fistic provin din arborele cu același nume, originar din zonele montane ale Greciei, Turciei, Siriei, Iranului, Pakistanului și Afganistanului. Beneficiile nenumărate pe care fisticul le are pentru sănătate face din acesta un fruct pe care trebuie să îl introducem în dieta noastră. Experții doc.ro ne ajută să înțelegem beneficiile fisticului.

Care sunt beneficiile fisticului?

Susține sănătatea inimii

Potrivit unui studiu mai vechi, o dietă moderată în grăsimi care conține fistic a redus tensiunea arterială și rezistența vasculară în timpul stresului acut, în comparație cu o dietă tipic occidentală. Conținutul ridicat de fitosterol din compoziția fisticului face din acest fruct cu coaja lemnoasă o gustare sănătoasă pentru inimă.

Scade colesterolul “rău” 

Un studiu mai vechi a arătat că o dietă slab calorică, care include fistic, poate să scadă nivelul de colesterol în numai 4 săptămâni. Fisticul conține, de asemenea, și larginina. Aminoacid care face arterele mai flexibile și împiedică formarea cheagurilor de sânge, prevenind astfel atacul de cord.

Te ajută să-ți menții greutatea 

Fisculul este bogat în polifenoli, care au fost asociați cu o reducere a obezității.  În plus, acest fruct cu coaja lemnoasă menține senzația de sațietate și previne mâncatul excesiv. Trebuie să ai mare grijă însă la cantitatea de fistic consumată întrucât acesta îți poate sabota dieta dacă este consumat în cantități mari.

Ameliorează simptomele sindromului ovarelor polichistice

Fisticul ajută, de asemenea, la prevenirea și ameliorarea simptomelor sindromului ovarelor polichistice. Conform studiilor, fructele cu coajă lemnoasă care conțin acizi grași polinesaturați (PUFA) și acizi grași mononesaturați (MUFA) ajută la echilibrarea nivelurilor de insulină, androgeni și colesterol.

În plus, oamenii de știință spun că fisticul este bun și pentru femeile însăricinate. Întrucât este bogat în nutrienți de calitate, precum potasiu, calciu, acid folic, fier. În plus, acesta are și o cantitate mare de proteine și fibre esențiale pentru creșterea sănătoasă a bebelușului.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...