8.5 C
București
miercuri, 28 iulie 2021
Acasă Editoriale Familie Finlanda, Camelia își vrea copiii înapoi!

Finlanda, Camelia își vrea copiii înapoi!

Cu 15 ani de zile în urmă, doamna doctor Camelia Smicala și-a făcut bagajele și a plecat spre Finlanda cu gândul unui trai mai bun, dar și cu gândul unei căsătorii fericite, plină de iubire.

Însă de cele mai multe ori viața bate filmul. Așa a fost și în cazul Cameliei. Finlandezul alături de care are doi copii, 13 și respectiv 14 ani, s-a dovedit a fi abuziv. Atât față de ea, cât și de copii. După ani întregi de lupte, conflicte și neînțelegeri, după reclamarea a 3 tentative de omor, în care Camelia Smicala Jalaskoski a apelat la autorități pentru înțelegere, s-a ajuns la decizia divorțului. De aici, lucrurile se complică și mai mult.

Din răzbunare, sau din alt motiv (nu putem ști cu exactitate), fostul soț a decis să o denunțe pe mamă că va răpi copiii și va pleca în România cu ei. Deși Camelia Smicala a obținut în instanță custodia copiilor și domiciliul lor era același cu al mamei, autoritățile finlandeze (protecția copilului), au SPART ușa, au intrat în casă și au luat pe sus cei doi copii care au dublă cetățenie: română și finlandeză.

5 ani de zile au trecut până astăzi. 5 ani în care Mihai și Maria, cei doi copii, au fost purtați de la centru de plasament la centru de plasament, în care li s-au încălcat drepturi serioase, în care au fugit din centre de câteva ori, din dor de mamă. Ultima oară au ”evadat” și au trimis un mesaj în online: ”vă rugăm, salvați-ne!! Vrem să avem o viață normală! Nu vrem să ne întoarcem în centru!”. Strigătul lor a fost auzit greu… Dar a ajuns și în platou la Alături de tine. Din păcate, în prezent, Maria se află la 300 și ceva de kilometri distanță de casă, ținută într-o instituție psihiatrică, iar Mihai se află într-o închisoare de copii. Fără dreptul de a fi contactați.

Ediția din data de 10 februarie este una care greu poate fi uitată. Camelia Smicala a fost prezentă prin intermediul Skype-ului, iar avocatul Anca Bălășoiu alături de psihoterapeutul Sandra Voicu au fost în platoul de la A7TV. Ministerul Afacerilor Externe a fost prezent printr-un email trimis, în care preciza ajutorul și asistența pe care le-a oferit Ambasadorul României din Finlanda, Răzvan Rotundu. Mii de români au stat cu sufletul la gură și au urmărit emisiunea ”Alături de tine”, întrebându-se de ce nu au auzit în acești 5 ani de poveste și unde se află presa și autoritățile românești. Întrebarea care a stat pe buzele tuturor este una simplă, dar complexă: ”Ce se poate face pentru acești doi copii?”.

Soluțiile au venit din mai multe părți: prin telefon, în cadrul emisiunii, ne-a contactat Valentina Florica Straus care a propus așa: ”să fie contactat un avocat român din Finlanda care cunoaște legile finlandeze și poate practica meseria pe teritoriul finlandez, avocat care să fie plătit din fonduri MAE”. Avocata Anca Bălășoiu a propus să se încerce să se lupte cu sistemul, nu contra sistemului, iar psihoterapeutul Sandra Voicu a accentuat că mereu trebuie să se ia în considerație dreptul suprem al copiilor. O altă soluție care a venit din partea tuturor este aceasta: presiune. Insistat. Români care să fie alături de români.

Aceste rânduri vi le scriu eu, Alina Ilioi Mureșan, în calitate de realizator TV la A7TV, de blogger, de scriitor, dar în primul rând de mamă. Nu îmi pot imagina ce poți simți ca mamă să îți fie smuls copilul din brațe. De 2 săptămâni încerc să procesez această informație, iar creierul meu refuză să o primească. Este ceva de neconceput. Ceva ce nu ar trebui ca o mamă să fie nevoită să își imagineze. Eu astăzi pot să mă duc să îmi strâng copilul în brațe și să îl țin protector la piept. Camelia are voie să transmită doar un scurt mesaj între orele 17 și 18, și nu direct copiilor, ci personalului.

De ce crimă este vinovată românca Camelia Smicala pentru un așa tratament? De ce fapte sunt acuzați acești doi copilași de sunt acum izolați de tot ce le este mai drag? Dar și mai important: ce facem noi, ca români, pentru români de ai noștri?

Alina Ilioi
Realizator A7TV
www.alinailioi.ro
www.frumusetecustil.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Adrian Secu, studentul care a ținut piept autorităților din România, învingător în instanță!

Adrian Secu, un tânăr în vârstă de 26 de ani, licențiat în inginerie electrică și știința calculatoarelor, student în anul II la Drept, a...

Au nevoie antreprenorii de coaching?

Începutul unui business este un pas important pentru orice antreprenor și o provocare continuă pe parcursul dezvoltării lui și a afacerii lui. Există, însă,...

28 IULIE ÎN ISTORIE

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, inițiată de Alianța Mondială pentru Hepatită, în 2008, este marcată, în fiecare an, la 28 iulie.   Scopul acestei zile...

Bomba care aruncă în aer pandemia!

Începând cu anul viitor, CDC renunță la metoda de diagnosticare RT-PCR a noului coronavirus și recomandă laboratoarelor și centrelor de testare să se utilizeze...

COMENTARII RECENTE

Daniel Pop on 1 IULIE ÎN ISTORIE
Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?