vineri, decembrie 1, 2023
Acasă Articole Noutăți Fenomenul ”greenwashing”, mit sau realitate?

Fenomenul ”greenwashing”, mit sau realitate?

Fenomenul ”greenwashing”, mit sau realitate? De ani de zile, întreaga omenire vorbește despre o eventuală apocalipsă ecologică dacă nu devenim cu toții verzi și cumpărăm produse ecologice. Este totuși acest fenomen și o motivație ascunsă pentru a vinde diverse produse? Cu siguranță toți ne dorim să ajutăm planeta. Cum o putem face fără să cădem în capcana exagerării?

Ce este fenomenul ”greenwashing”?

Greenwashing-ul sau dezinformarea ecologică este un fenomen despre care se vorbește destul de puțin. Însă acesta a luat amploare în ultimii ani, dată fiind dorința crescută a consumatorilor pentru produse ecologice.

Conform Oxford English Dictionary, greenwashing reprezintă o acțiune de dezinformare menită să-i creeze unei organizații imaginea că ar fi responsabilă față de mediu, folosind elemente false sau irelevante.

Când a apărut acest fenomen?

Termenul a apărut în anii 1960, când industria hotelieră a conceput unul dintre cele mai flagrante exemple de greenwashing. Ei au plasat afișe în camerele de hotel în care le cere oaspeților să-și refolosească prosoapele pentru a salva mediul. Hotelurile s-au bucurat de avantajul costurilor mai mici de spălătorie.

Ce amploare a luat fenomenul astăzi?

Companiile s-au angajat în spălarea verde prin comunicate de presă și reclame care își prezintă eforturile de energie curată sau de reducere a poluării. În realitate, este posibil ca compania să nu își ia un angajament semnificativ față de inițiativele ecologice. Pe scurt, companiile care fac afirmații nefondate că produsele lor sunt sigure pentru mediu sau oferă beneficii ecologice sunt implicate în spălarea ecologică.

Produsele care sunt de fapt ecologice pot beneficia de marketing ecologic. Acesta evidențiază beneficiile ecologice ale produsului și ale companiei care îl produc. Cu toate acestea, dacă activitățile de marketing ecologic ale unei companii sunt considerate false, compania poate fi acuzată de spălare ecologică. Ea poate fi lovită de penalități, presă proastă și daune reputației.

Cum ne dăm seama că un produs nu face parte din cele eco?

Un bun exemplu este prezentarea unui produs cu expresii pozitive. Toutși fără a fi definite de o serie de parametrii specifici. Există o serie de cuvinte utilizate în campaniile de promovare pe care fiecare dintre noi le-am întâlnit cu siguranță în mod frecvent: eco-friendly, natural, non-toxic, green, eficient energetic, zero carbon, low carbon, reciclabil etc.

Potrivit unor date globale, industria de automobile și cea de servicii publice recurg cel mai des la îmbunătățirea imaginii prin utilizarea acestor expresii.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...