8.5 C
București
miercuri, 10 august 2022
Acasă Editoriale Actualitate Fenomen inexplicabil pe vârfurile glaciare din Groenlanda: „Probabil este vorba despre un...

Fenomen inexplicabil pe vârfurile glaciare din Groenlanda: „Probabil este vorba despre un semn al încălzirii globale”

Ploaia a fost observată timp de câteva ore, la data de 14 august, la staţia americană Summit, situată în cel mai înalt punct al calotei glaciare, conform Centrului naţional de date privind zăpada şi gheaţa (NSIDC) din Statele Unite, relatează Agerpres.

 

”Ploaia nu poate să cadă decât dacă temperatura este superioară sau uşor inferioară (valorii de) 0 grade Celsius. Prin urmare, aceasta este o situaţie extremă, care este posibil să nu se fi întâmplat niciodată înainte”, a explicat pentru AFP cercetătorul DMI Martin Stendel. „Probabil este vorba despre un semn al încălzirii globale”, a spus el.

Temperaturile s-au situat puţin peste 0 grade Celsius, ceea ce face ca zăpada să se topească şi să reîngheţe. Acest fenomen s-a petrecut de doar nouă ori în ultimii 2.000 de ani, dintre care de trei în ultimii zece ani (2012, 2019 şi 2021). Însă, în 2012 şi 2019 nu a plouat, a precizat Stendel.

”Nu putem să dovedim dacă a plouat sau nu în cele şase dăţi anterioare, însă este foarte puţin probabil, ceea ce face ca ploile observate să fie cu atât mai remarcabile”, a subliniat cercetătorul.

Acest episod ploios vine într-un context în care temperaturi neobişnuite, de peste 20 de grade Celsius, cu recorduri izolate, au fost înregistrate în nordul Groenlandei în timpul verii. Acest val de căldură se traduce printr-un ritm accelerat de topire a stratului de gheaţă.

Declinul stratului de gheaţă, care a început cu câteva decenii în urmă, a luat amploare din 1990 şi continuă să se accelereze.

A doua cea mai vastă calotă glaciară după Antarctica, cu o suprafaţă de aproape 1,8 milioane de kilometri pătraţi, stratul de gheaţă care acoperă Groenlanda suscită îngrijorare în rândul oamenilor de ştiinţă, Arctica încălzindu-se de trei ori mai rapid decât alte zone ale lumii.

Conform unui studiu european publicat în ianuarie, topirea calotei groenlandeze ar urma să contribuie la creşterea generală a nivelului oceanelor cu 10 până la 18 centimetri până în 2100, ceea ce înseamnă cu 60% mai rapid în comparaţie cu precedentele estimări.

SourceAgerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

Primarul Capitalei, despre taxarea parcărilor din București: ”Scopul este de a elibera zone foarte aglomerate”

Nicuşor Dan a reiterat, în cadrul unei emisiuni, faptul că din 15 august vom fi amendaţi toţi cei care parchează pe aşa-numitele „locurile albastre”...

Ministrul Sănătății revine asupra subiectului pastilelor de iod

Întrebat, luni, dacă există cerere pentru pastilele de iod, Alexandru Rafila a răspuns: „Există cerere mai mare, mai mică, nu știu să vă spun....

Președintele interimar al Senatului: ”La acest moment, situaţia este una stabilă”

Întrebată de ziarişti, la Palatul Parlamentului, dacă ministrul Energiei, Virgil Popescu, a gestionat bine criza energetică, Gorghiu a afirmat că acesta şi-a asumat o...

Ministrul de Externe din Irlanda: ”Vrem să sprijinim țări precum România”

”În primul rând, cred că putem vedea că agresiunea rusă în Ucraina, ilegalitatea acestui război schimbă arhitectura de securitate a continentului european. Nu m-am...