Falsele nevoi create de marketing. Există industrii care crează nevoi artificiale. Mai ales dacă vorbim despre schimbatul telefonului, sau unui obiect electrocasnic, sau alte produse. ”Numai sunt bune! Dacă nu îl cumperi pe ăsta acum sau ieri, gata! Se duce!” Psihologia asta a timpului limită, cum funcționează? De ce ne spune ”Doar acum”? Sau reducerile, ce rol au aceste cârlige cu reduceri? (Ionică Herlea)
În emisiunea ”Dă sens vieții” cu Ionică Herlea, invitatul Ovidiu Telegesc, psiholog, a declarat următoarele:
Mereu am spus-o și o s-o spun până când voi învăța: Să nu mă mai duc pe reduceri, neuitându-mă înainte. Dacă aia este nevoia mea, înseamnă clar că am studiat-o în timp și că mi-am făcut deja o idee, care ar fi bugetul pe care ar trebui să îl aloc. În general reducerile sunt făcute doar pentru a vinde. Dacă sunt făcute doar pentru a vinde, trebuie să ne întrebăm „Ce anume vindem?”.
Fie vindem stocuri care odata folosite se vor deteriora. Fie vindem produse care clar au fost reduse, doar pentru că nu au fost vândute în timp. În magazine putem observa că unele produse au în jur de 4-5 etichete una peste alta, așa că, nu putem știm care a fost prețul original. De multe ori ajungem să dăm pe ele un preț mult mai mare decât pretul original al produsului.
Dar, da este acea nevoie de a rezolva o problemă falsă cât mai repede. Atunci când problema nu este a mea, o împrumut, doar pentru că vreau să mă aliniez în plan mental celui de lângă mine, neștiind care sunt problemele reale ale celui de lângă mine, asta se întâmplă. Deci ai nevoie de echilibrul tău interior, iar alegerile trebuie să fie ale tale. Nu cumpărate sau împrumutate.