Factura la gaze ar putea fi mai mică în viitor! Este o veste bună pentru întreaga populație a României având în vedere criza economică și inflația în care ne adâncim. Dar cum s-a ajuns la o astfel de concluzie? Ce presupune această micșorare?
Ce s-a întâmplat marți?
Preţurile de referinţă la hub-ul TTF de la Amsterdam au scăzut marţi dimineaţa cu până la 3,6%. Asta după ce săptămâna trecută s-au prăbuşit cu aproape 30%. În condiţiile în care temperaturile în Europa de Nord-Vest ar urma să rămână peste medie până după Anul Nou. Livrările abundente de gaze lichefiate, gradul de umplere peste medie a depozitelor de gaze şi diminuarea obişnuită a cererii de gaze din partea sectorului industrial la final de an contribuie la scăderea preţurilor de referinţă în regiune, conform digi24.
Care ar fi un motiv pentru această micșorare?
La finalul unei reuniuni a Cabinetului, Erdogan a anunţat că Turcia a descoperit noi rezerve de gaze. Cu un volum de 58 de miliarde metri cubi, la câmpul Caycuma-1. În timp ce volumele de gaze estimate pentru câmpul Sakarya, descoperit anterior, au fost revizuite în creştere, de la 540 de miliarde metri cubi până la 652 miliarde metri cubi. Revizuirea a venit ca urmare a unei evaluări făcute de o companie internaţională de energie.
„Ca urmare a analizei datelor, am revizuit rezervele de 540 miliarde metri cubi declarate anterior, până la 652 miliarde metri cubi”, a spus Erdogan, adăugând că Turcia a forat deja 13 puţuri la câmpul Sakarya. „Cu noua noastră descoperire de la Caycuma-1, rezervele noastre de gaze din Marea Neagră au crescut cu 170 de miliarde metri cubi până la 710 miliarde metri cubi”, a subliniat preşedintele Turciei.
Potrivit planului original, Turcia urma să extragă 3,5 miliarde metri cubi de gaze din Marea Neagră în 2023. Obiectivul vizează majorarea producţiei până la aproximativ 15 miliarde metri cubi anul în decurs de patru ani de la debutul producţiei. Ceea ce ar echivala cu un sfert din producţia actuală de gaze a Uniunii Europene.