miercuri, iulie 17, 2024
Acasă Emisiuni Din culise Fabien - sau despre jurnalismul performant

Fabien – sau despre jurnalismul performant

Primele amintiri ale lui Fabien sunt de la țară. Bunicii săi, oameni simpli din nordul și din sudul Franței, i-au oferit cadrul perfect pentru a se bucura de soare și de joacă. Un spirit liber, Fabien se plictisea la școală, dar nu și de educație. Între 10 și 14 ani era insomniac, nu dormea mai mult de 3 ore pe noapte, pentru a putea citi și a-și satisface curiozitatea. Devora cărți din diverse domenii, de la arheologie, la astronomie. A urmat liceul militar, facultatea de jurnalism, a lucrat în domeniu (presa scrisă, radio), dar parcă îi lipsea ceva. Într-o zi, și-a dat seama că nu putea fi fericit fără să-și urmeze pasiunea, aceeași care îi dăduse și imboldul lecturilor atât de variate: setea de a încerca lucruri noi, diferite. A decis: își va părăsi zona de confort, mutându-se.

„Dacă nu ești 100% sigur de ce o să zici, mai bine taci.”

Vorbind cu Fabien, nu poți să nu observi cât de prietenos și deschis este. Totuși, acestea nu umbresc o calitate deosebită a lui: performanța. Este exigent cu sine. De când și-a început cariera în jurnalism a realizat că profesia aceasta implică o mare responsabilitate: „Tot ce zicem trebuie să fie asumat. Altfel promovăm neadevăr și manipulăm prin fake news – pentru că oamenii nu verifică informațiile pe care le aud, ci le iau de bune.” Cele două atribute esențiale ale unui jurnalist sunt: adevărul și verificarea informațiilor (din cel puțin două surse).

Dar și în viața personală s-a ghidat după aceste principii: odată venit în România, i-au trebuit 2 ani pentru a-și asuma noua limbă (pe care acum o vorbește impecabil, lăsând la o parte accentul). Trăgea cu urechea la colegii de muncă, români, dar nu îndrăznea să intervină în discuțiile lor, atâta timp cât erau anumite cuvinte pe care nu le știa: „Dacă nu ești 100% sigur de ce o să zici, mai bine taci”, spune realizatorul a7tv.

Tocmai datorită seriozității și dedicării sale, atât directorul cât și producătorul a7tv i-au dat votul de încredere, astfel timpul alocat emisiunii lui Fabien Bevis s-a expandat: de la 5 minute pe săptămână (rubrica de gătit) la… 3 ore pe zi (matinalul). Cu modestie, realizatorul Matin a7 mărturisește:

Nu mi-a trecut niciodată prin cap că o să fac o emisiune aici. Niciodată. Monica m-a întrebat ce îmi place să fac. «Să gătesc, i-am zis.» Dar nu știam cum se numesc toate ingredientele. Totuși, am acceptat, gândindu-mă că într-o săptămână aș avea timp să mă pregătesc pentru cele 5 minute și să repet. După un timp, am fost solicitat și să moderez matinalul. Știi, dacă accepți o dată, apoi e mai greu să refuzi, adaugă Fabien, amuzat. Și tot mă-ntreb uneori – de ce-am zis «da»?”

Una peste alta, indiferent de motivele care l-au adus și l-au păstrat pe Fabien în echipa noastră, suntem foarte bucuroși. Abia așteptăm surprizele pe care ni le pregătește zilnic!

ULTIMELE ARTICOLE

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...