8.5 C
București
miercuri, 12 mai 2021
Acasă Editoriale Actualitate FABC: România are nevoie urgentă de un plan național de cancer

FABC: România are nevoie urgentă de un plan național de cancer

Diagnosticarea în cancer a scăzut cu 30 – 40% anul trecut, ceea ce „va copleși” sistemul de sănătate atunci când cazurile vor fi depistate în „faze tardive şi cu costuri ridicate”, susţine președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, care consideră necesar un plan național de cancer în care screeningul să fie esențial, relatează Agerpres.

 

„În anul 2020, diagnosticarea în cancer a scăzut cu 30-40%, ceea ce va copleși sistemul de sănătate atunci când procentele amintite vor fi diagnosticate în faze tardive şi cu costuri ridicate.

În ceea ce privește cancerul bronhopulmonar, s-a dovedit că au fost diagnosticate cu 3.000 de cazuri mai puține decât în 2019 şi aceste lucruri au fost cauzate atât de situația pandemică din țara noastră, cât mai ales de lipsa unui plan național de cancer”, a declarat Cezar Irimia, citat într-un comunicat de presă.

Un număr de 1.134 de persoane au venit la testările medicale gratuite din cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, ajunsă la a șaptea ediție, organizată de FABC.

„Concluzia acestei campanii arată nevoia urgentă a unui plan național de cancer în care screeningul va fi esențial pentru a mai da o șansă românilor la viață, prin depistarea cancerului în stadii curabile”, a subliniat Irimia.

Caravana s-a desfășurat în 8 weekend-uri, în 14 sate din 5 județe. Testările au început în octombrie 2020, au fost întrerupte din cauza restricțiilor COVID şi s-au încheiat în aprilie 2021.

Oamenii prezenți la testări au beneficiat gratuit de analize de sânge (hemograme şi PSA pentru prostată), ecografii mamare, dermatoscopii, EKG, teste HPV, măsurători de tensiune, puls, glicemie, indice de masă corporală. Beneficiarii au primit informații despre cancerul mamar, cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul pulmonar şi melanom, dar şi despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge.

În cadrul caravanei au fost efectuate 1.019 de hemograme, iar 10% dintre persoanele testate aveau anemie, 10% prezentau creșteri ale numărului de leucocite, 2% un număr scăzut de trombocite ce poate fi asociat cu modificări de coagulare, dar şi alte patologii.

Potrivit sursei citate, 516 dermatoscopii au fost efectuate, iar dintre cele 12 persoane care au mers la dermatolog, două au primit diagnosticul de carcinom (un tip de cancer de piele).

SourceAgerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

MIHAI TRĂISTARIU, surpriză inedită în platoul Fresh Acces

Mihai Trăistariu, cântărețul care deține un număr record de participări la Eurovision, și-a dezvoltat o pasiune din a descoperi talente în materie de muzică.   Artistul...

Adevărul despre vaccinurile anti-Covid-19

Medicul infecționist Laurențiu Stratan, prezent la FRESH ACCES, a dezvăluit cum funcționează fiecare vaccin și care pot fi efectele adverse.   ”La Astra Zeneca -tehnologia este...

TEODOR MELEȘCANU: România plătește și acum la UE o contribuție anuală care sare de un miliard de Euro

Teodor Meleșcanu, fost ministru de externe, a vorbit, la A7TV, cu ocazia Zilei Europei, despre dezavantajele pe care le-a adus cu sine aderarea României...

MIHAI GĂINUȘĂ, de la telefonist la om de radio și televiziune

Mihai Alexandru Găinușă, numit de prieteni și Mișu Găinușă, a fost invitatul Natașei Culea în platoul emisiunii BookMedia.   Mereu o prezență tonică și ironică, Mihai...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?