A fost influențată economia României în mod pozitiv sau în mod negativ pe durata pandemiei? A7TV l-a găzduit în platoul ”Alături de tine” pe europarlamentarul Petru Luhan, în cadrul ediției din 18 februarie, realizată și prezentată de Alina Ilioi Mureșan.
Invitatul oferă o perspectivă amplă asupra unui subiect care, de cele mai multe ori, este abordat în mod superficial în mass-media.
„2020 a fost un an foarte bun pentru accesarea fondurilor europene”, își începe europarlamentarul Petru Luhan discursul.
”Atât antreprenorii mici, cât și organizațiile mari au putut beneficia de fonduri”
Mai mult decât atât, a fost anunțat în mod oficial că se vor injecta fonduri în infrastructura românească – o infrastructură defectuoasă care constituie de mult timp o problemă în mediul socio-economic la nivel de națiune.
Care sunt, în prezent, piedicile în calea implementării unui proiect?
”Birocrația excesivă încă existentă în sistemul public”, la care adăugăm lipsa de informare.
”Aici nu trebuie să dăm vina doar pe guverne, ci și pe antreprenori sau primari care sunt obligați să se informeze proactiv”
În ciuda faptului că ne aflăm în era tehnologiei, încă sunt solicitate beneficiarului multiple avize și certificate care se dovedesc a fi inutile – solicitări venite din partea celor patru ministere care gestionează fondurile europene (Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Economiei și Ministerul Agriculturii).
”Pentru a obține un certificat de mediu durează până la 2 luni, iar unele programe sunt deschise doar 30 de zile.”
Astfel, beneficiarul este condamnat la a nu putea accesa respectivele fonduri nerambursabile. ”Și ce credeți? La sfârșit pot primi un aviz unde scrie negru pe alb: Pentru acest tip de investiție nu aveți nevoie de acest aviz!”
Alături de birocrație și lipsa de informare, a treia mare piedică în calea depunerii unui proiect este sistemul de credite din România.
Mulți antreprenori au fost forțați, de circumstanțe, să renunțe la proiectele deja aprobate din cauza complicațiilor cu băncile.
Informație în exclusivitate – Start Up Nation va fi relansat în 2021!
În anul 2019 a fost lansat pentru ultima oară Start Up Nation, în 2020 fiind absentă această activitate.
”Data pentru lansarea măsurii a treia este preconizată în mai 2021, iar unele criterii vor fi modificate”.
Din fericire, criteriul ”număr de angajați” nu va mai fi criteriu de departajare.
Petru Luhan dezvoltă subiectul în detaliu, oferind informații care nu au fost încă lansate în bugetul național.
”0% cofinanțare pe Start Up Nation, între 10%-45% cofinanțare pe granturi măsura 130”, declară – printre altele – acesta.
Aflați despre condițiile din mediul rural și mediul urban, despre sume precise și procentaje, dar și despre natura investițiilor în funcție de zonă accesând video-ul următor: