Evanghelizarea înseamnă prozelitism?

Evanghelizarea înseamnă prozelitism? Ce este prozelitismul? Ce este evanghelizarea? În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul Cornel Dărvășan răspunde la aceste întrebări.

Ce este prozelitismul?

Dicționarul „Word Web online” dă următoarea definiție a cuvântului prozelitism:

„Tendinţa de a-i converti pe oameni la o altă opinie, de obicei o altă religie. În Noul Testament se referă de obicei la cineva care s-a convertit la iudaism. Iniţial prozelitismul era legat de creştinism, dar se folosește şi la alte religii. Încercarea de a converti pe cineva de la credinţa lor sau chiar încercarea de a-i convinge pe oameni de părerile lor, religioase sau nu.”

Ce reprezintă evanghelizarea?

Pentru a înţelege ce este evanghelizarea, să vedem ce făceau primii evanghelişti. Între lumea lor şi lumea noastră există diferenţe majore, dar şi asemănări: oamenii sunt păcătoşi, decăzuţi şi slabi şi, prin urmare, însetaţi după speranţă şi mântuire. Filosoful german A. Schopenhauer, supranumit „filosoful pesimismului”, făcea următorul comentariu despre starea omului: „Nu a existat om care să nu-şi fi dorit cel puţin o dată să nu mai fi apucat ziua de mâine.” (The World as Will and Idea, pag. 204)

Cel care vrea să fie evanghelist, în oricare dintre sensurile acestui cuvânt, trebuie să cunoască şi să experimenteze personal „Evanghelia veşnică”. Evanghelia aceasta este cea care aduce în final credinţa, mărturisirea, convertirea, botezul, ucenicia şi făgăduinţa vieţii veşnice.

Evanghelizarea înseamnă prozelitism?

Cornel Dărvășan: Evanghelizarea înseamnă a transmite vestea cea bună. Din perspectiva mea, a evangheliza nu înseamnă a face prozelitism. Prozelitismul este un cuvânt cu sens peiorativ apărut în special în perioada comunistă în care oricine vorbea despre Dumnezeu încerca să facă prozelitism. Este adevărat că fiecare dintre bisericile creștine încearcă să își păstreze oițele și să aducă alte oițe în propriul staul.

Din perspectiva mea acest lucru este de o importanță secundară. Cea mai mare importanță cred că trebuie să o aibă dorința de a vorbi oamenilor despre Isus Hristos. Lucrul acesta trebuie făcut în orice context, în orice țară, în orice condiții, indiferent de recensământul populației.”

Aici poți urmări întreaga emisiune:

2 COMENTARII

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Alaturi de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...

Pericolul alegerilor prez...

Pericolul alegerilor prez...